Restaurira se čuvena grobnica, PRVI PUT od otkrića

Autor:

Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dječaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine.

0
A- A A+
kairo, egipat Foto: MONDO/Jelena Stokić

To je danas saopštilo egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Kovčeg i čuvena zbirka predmeta pronađenih u Tutankamonovom grobu trebalo bi da budu centralni dio novog Grand egipatskog muzeja (GEM) koji će Egipat otvoriti naredne godine u blizini piramida u Gizi.

Ministarstvo je saopštilo da je sarkofag dovezen prije tri dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.

"Kovčeg je pretrpeo mnogo štete, uključujući pukotine u zlatnim slojevima gipsa i opšte loše stanje zlatnih slojeva", kazao je Eisa Zidan, šef Odeljenja za restauraciju u muzeju, te dodao da će restauracija trajati oko osam mjeseci.

Egipat je ranije najavio da će novi muzej zvanično biti otvoren do kraja 2020. godine. Gradnja je trajala 15 godina, a djelimično je finasirao Japan, .

Grobnicu kralja 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine. Grobnica je bila netaknuta i u sklopu nje nalazilo se oko 5.000 artefakata.

Sve vijesti