Cilj članstvo u Evropskom centru za monitoring droga

Autor:

Ministarstvo zdravlja ima višegodišnju uspješnu saradnju sa Evropskim centrom za monitoring u oblasti droga (EMCDDA), liderskom agencijom u oblasti monitoringa droga u Evropskoj uniji.

Cilj članstvo u Evropskom centru za monitoring droga Foto: MONDO

Ministarstvo zdravlja unaprijediće komunikaciju i nastaviti višegodišnju uspješnu saradnju sa Evropskim centrom za monitoring u oblasti droga (EMCDDA), koja će rezultirati članstvom Crne Gore u agenciji, zaključeno je na sastanku resornog ministra Kenana Hrapovića i delegacije EMCDDA.

Hrapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, zahvalio na ekspertskoj podršci u usvajanju i primjeni evropskih standarda za izvještavanje i upoznao čelne ljude agencije sa strateškim okvirom koji Crna Gora ima u oblasti politika droga.

On je kazao da su, imajući u vidu da je preduslov za članstvo Crne Gore u Agenciji za monitoring droga da Ministarstvo zdravlja upotpuni nedostajućim kadrom Odjeljenje za politike sprečavanja zloupotrebe droga, raspisali javni oglas za popunu tih upražnjenih radnih mjesta.

"U planu je i da, u skladu sa vašim preporukama, oformimo i multisektorsku radnu grupu, koja će pratiti i raditi na Sistemu za rano upozorenje na pojavu novih psihoaktivnih supstanci“, saopštio je Hrapović.

Gudzel je upoznao Hrapovića sa benefitima koje će Crna Gora ostvariti članstvom u agenciji.

„Naročito je važan sistem ranog upozoravanja u svjetlu stalne pojave novih psihoaktivnih supstanci. Prikupljamo podatke i dijelimo najbolje prakse i omogućavamo pristup svim podacima“, kazao je Gudzel.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku dogovorena dalja saradnja u smislu ekspertske pomoći za nastavak edukacije crnogorskih kadrova.

„Posebno je iskazana otvorenost i spremnost da Crna Gora postane dio informacione mreže za prikupljanje, obradu i distribuciju podataka“, dodaje se u saopštenju.

EMCDDA je referentna agencija Evropske unije, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka u oblasti droga na nivou Unije, u cilju sagledavanja različitih trendova u oblasti upotrebe droga.

Sve vijesti