Albanci i Bošnjaci ostali bez univerziteta

Autor:

Univerziteti u Peći, Prizrenu i Južnoj Kosovskoj Mitrovici, neće ove godine primiti brucoše, odlučio je Državni savjet za procenu kvaliteta, prosvjetno tijelo Kosova.

0
A- A A+
kosovo prizren Foto: MONDO, Lana Stošić


Državni savjet stavio je privremeni "katanac", s mogućnošću da bude i stalni, jer univerziteti u ta tri grada nisu dobili akreditaciju, jer nisu ispunili standarde.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je neprihvatljivo da maturanti iz Peći, Prizrena i Mitrovice, iz porodica s prosječnim i siromašnim statusom, ove godine ostanu neupisani na fakultete zbog današnje.

Hoće li Evropa spasiti srpski Univerzitet u Mitrovici?

"Ovaj problem moramo riješiti, ali ne prihvatam činjenicu da djeca iz siromašnih ili prosječnih porodica, koje nemaju uslova da ih šalju u Prištinu zbog povećanja troškova, ostaju neupisana na fakultete. To zaslužuje drugačiji način rješavanja", rekao je Haradinaj.

Protiv takve odluke reagovali su i bošnjački politički predstavnici.

Odluka o neakreditovanju javnih univerziteta u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici može se promijeniti u žalbenom procesu samo ukoliko se dokažu elementi koji nisu uzeti u obzir i ako se dokažu greške, izjavio je u intervjuu za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, rukovodilac Državnog savjeta za procjenu kvaliteta Gazmend Ljuboteni.

Prištinski univerzitet nije "u Sporazumu"

Na Univerzitetu "Ukšin Hoti" u Prizrenu, pored studija na albanskom, održavaju se i studiji na bosanskom i turskom jeziku, dok se u Peći na Univerzitetu "Hadži Zeka" studije odvijaju na albanskom i bosanskom jeziku.

Odluka da se tri javna univerziteta ne akredituju donijeta je posle izvještaja međunarodnih stručnjaka za studijske programe i dato im je godinu dana da ispune kriterijume koje su oni odredili.

Ljuboteni je naveo da će univerziteti koji nisu dobili akreditaciju nakon godinu dana ponovo biti predmet procjene stručnjaka, i ukoliko se ponovi negativni rezultat, slijedi njihovo zatvaranje.

Poslanica u Skupštini Kosova Emilija Redžepi izjavila je za Radio Kosovo 2 da su državni univerziteti do sada funkcionisali na bazi političkih vezica i veza, a ne na osnovu stručnosti i da je to sada došlo na vidjelo.

Sve vijesti