DODIK BRANI hrvatski MOST, Hrvat ga spriječava

Autor:

U danu kada je konačno potpisan sporazum o izgradnji mosta na Savi u Gradišci, predsjedništvo BiH preglasavanjem srpskog člana odlučilo da pokuša da zaustavi gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj.

0
A- A A+
pelješac pelješki most Foto: Googlemaps/printscreen

Članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, su na sjednici Predsjedništva odlukom da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu, koju su usvojili preglasavanjem sprskog člana, pokušali da naprave subverziju ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela da pravi probleme u njegovoj realizaciji, kaže srpski član Predsjedništva i predsjedavajući, Milorad Dodik.

Dodik je to danas potvrdio pred novinarima u Sarajevu, naglasivši da su ga na sjednici članovi Džaferović i Komšić preglasali u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu zbog čega je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

"Ja sam glasao protiv i pokrenuo sam inicijativu za pokretanje vitalnog entitetskog interesa u vezi sa ovim pitanjem, o čemu će konačnu reč dati Narodna skupština Srpske", rekao je Dodik novinarima nakon sjednice.

Novi veliki problemi oko Pelješkog mosta

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

On je ocijenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaviještena u zaključcima sa sjednice.

Izgradnja Pelješkog mosta sporna je za dio javnosti u BiH zbog toga što se time navodno ugrožava teritorijalni integritet zemlje (slobodna pristup međunarodnom moru iz pavca Neuma), dok za Hrvate ima veliki značaj jer će predstavljati "kopnenu" vezu južne hrvatske jadranske obale koju presjeca dvadesetak kilometara obale koja pripada Bosni i Hercegovini.

Ivanić "presudio": Neće biti tužbe zbog mosta

Glasanje hrvatskog člana Predsjedništva, odnoso člana iz "redova hrvatskog naroda", Željka Komšića da glasa protiv interesa "matične" Hrvatske nije iznenanđenje za svakog ko iole prati lokalnu političku scenu. Komšić u javnosti slovi za nekog koga je na vlast dovela muslimanska Stranka demokratske akcije. Zbog toga je Komšić i nepoželjna osoba u opštinama gdje većinu stanovništva čine Hrvati.

Tri opštine BiH: "Komšić je ovde nepoželjan"

Sve vijesti