ŠKOTI se masovno BODU I ŠMRČU do smrti

Autor:

Broj umrlih od droge u Škotskoj skočio je za nevjerovatnih 27 odsto 2018. godine. Zabilježeno je rekordnih 1.187 smrtnih slučajeva od uzimanja opioida, navodi se u izvještaju škotske kancelarije za statistiku.

0
A- A A+
droga, drogiranje, heroin, narkoman, narkomanija, špric Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Da se Škotska gleda kao nezavisna zemlja, broj mrtvih od droge srazmjerno broju stanovnika bio bi viši od bilo koje zemlje EU. Ta stopa je i ovako tri puta veća nego za cijelu Veliku Britaniju.

Konvervativci znaju samo oštro

Više škotskih političkih zvaničnika takođe se založilo ranije za određivanje prostorija za uzimanje droge sa ljekarskim nadzorom, ali u takvu mjeru ne vjeruje britanska konzervativna vlada, koja određuje politiku vezanu za drogu. Odlazeća premijerka Tereza Mej rekla je da treba prije svega paziti da se ljudi ne drogiraju.

U danas objavljenom izvještaju heroin, morfijum, metadon, kodein, uzimanje jednog ili više opioida navedeno je kao razlog smrti u 1.021 smrtnom slučaju, odnosno 86 odsto.

Prema kancelariji za statistiku, prema polu najviše umiru muškarci (72 odsto), prema starosti oni između 35 i 44 godine (37 odsto), prema metu prebivanja osobe iz oblasti Glazgova (33 odsto), velikog grada na zapadu Škotske.

Ti podaci su "šokantni", rekao je škotski ministar zdravlja Džo Ficpatrik.

"Potrebno je da se ta tragedija tretira kao pitanje javnog zdravlja i spremni smo da preduzmemo inovativne i smjele mjere", dodao je on.

Ti statistički podaci ne odgovaraju jednom od najbogatijih društava u Evropi, komentarisala je Rozan Maklaski, šefica udruženje Adakšon (Addaction) koje se bori protiv narkomanije.

Kakav snimak: Ameri skaču na PODMORNICU punu KOKAINA!

"Treba da prestanemo da krivično gonimo osobe koje koriste drogu i da ih spojimo sa službama za liječenje. Mi takođe podržavamo sale za konzumiranje droge u Glazgovu i Dandiju, kao i službe za registrovanje droge u velikim gradovima", dodala je ona.

Škotski narkomanski krugovi ovjekovečeni su u filmu Trejnspoting iz 1966. godine, adaptaciji romana Irvina Velša, kojim je započeta uspješna karijera glumca Ijana Makgregora.

NEVJEROVATNO: Nosio pola kilograna kokaina u PERICI?!

Tagovi:
Sve vijesti