Građani ogorčeni: VATROMET u Puli poubijao ptice

Autor:

Ogorčeni stanovnici Pule na Facebooku su, nakon vatrometa povodom otvaranja Pula film festivala, počeli da stavljaju fotografije uginulih ptica.

0
A- A A+
vatromet, blok 45, nova godina Foto: Mondo/Marko Tanasković

Oni su pokrenuli u inicijativu da se ta svečanost ubuduće obeležava bez ispaljivanja raketa.

Sandro Jurišić, potpredsednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, rekao je za Jutarnji da svaki vatromet dovodi do pomora ptica.

Za ptice, ali i ostale životinje, vatromet predstavlja šok. Dolazak oluja, munja i grmljavine ptice osete unapred pa se pripreme i ne dožive šok.

"Vatromet dolazi naglo, ptice u to vreme već spavaju i od šoka naglo polete i nekoordinirano se kreću. Udaraju jedna u drugu, u stabla, kuće i zbog trauma uginu. Nekima od toga prestane da radi srce", rekao je Jurišić, prenosi Jutarnji list.

Samo trajanje vatrometa nije toliko važno jer upravo je početak ono što najviše uznemiri ptice, a trajanje samo produžava agoniju.

"Teško je proceniti koliko ptica tako ugine, ali topliji meseci su definitivno najgore vreme za ptice. Naime, od kraja marta do rane jeseni ptice dobijaju mlade. Događa se da odrasle ptice u panici polete, uginu, a u gnezdu ostane po četiri ili pet ptića o kojima više nema ko da se brine pa i oni naknadno uginu", rekao je Jurišić. 

Sve ptice reaguju isto, preplašeno i uznemireno. Poseban problem je činjenica što ptice noću slabo vide.

Zapravo je jedini način da se izbegnu ovakvi događaji - da se vatrometi ne održavaju.

"To može da se spreči jedino zabranom vatrometa, a znamo da se to neće dogoditi. Vatromet smeta svim životinjama, ali i deca se prepadnu", rekao je Jurišić.

Osim šoka, vatromet kod ptica izaziva i opekotine i povrede na perju, udovima, očima, koži i to onda utiče na njihovu sposobnost letenja.

Oštećuje im i sluh.

Tagovi:
Sve vijesti