Trg u Andrijevici da nosi ime kralja Aleksandra

Autor:

Uoči Dana opštine Andrijevica, 17. jula, iz Saveza srpskih udruženja oblasti Vasojevića i Limske doline zatražili su od lokalne uprave da rekonstruisani trg u centru grada ponese ime kralja Aleksandra Karađorđevića

Trg u Andrijevici da nosi ime kralja Aleksandra Foto: MONDO/Goran Sivački

Oni zahtijevaju i da se na novosagrađenoj fontani postave četiri slova “S”. Ističu da se trg u Andrijevici gradio narodnim parama i da iz tih razloga treba vrednovati i uvažavati zahtjeve većinskog srpskog naroda u Andrijevici, koji, kako su naveli, baštini srpsku istoriju, tradiciju i kulturu, piše Dan.

“Aktuelni vlastodržci moraju da shvate da nemaju pravo da, na krajnje perfidan i grub način, zatiru srpske korijene na prostoru Vasojevića. Zato tražimo da rekonstruisani trg u centru Andrijevice ponese ime kralja Aleksandra Karađorđevića, jednog od najvećih sinova srpskog naroda i da se i na novoj fontani postave četiri slova “S”. To je obaveza prema Srbima koji su se kroz vjekove na prostoru Vasojevića borili za očuvanje uzvišenih vrijednosti. Činimo to stavljajući do znanja aktuelnim vlastodržcima da u dolini Lima još uvijek ima pravih izdanaka srpskog naroda i dostojnih naslednika onih kojima su čast i ljudsko dostojanstvo uvijek bili na prvom mjestu. Zato imamo obavezu više, jer je rekonstrukcija trga rađena narodnim parama, a ne novcem tajkunskih organizacija”, istakli su iz Srpske narodne odbrane.

Podgoričko preduzeće Inženjering put je prije nekoliko godina započelo radove na rekonstrukciji glavnog gradskog trga u Andrijevici, za koji je Vlada Crne Gore, preko Direkcije javnih radova, izdvojila pola miliona eura.

Iz Srpske narodne odbrane ističu da bi aktuelna vlast bar donekle mogla da se iskupi za sve što je uradila na štetu srpskog naroda u dolini Lima, ukoliko bi trgu dali imeujediniteljaivelikogdržavnika kralja Aleksandra.

“Kralj Aleksandar je imao veliki ugled među evropskim vladarima. On je, zapravo, bio prva žrtva fašizma. To treba da imaju na umu oni koji upravljaju Andrijevicom i koji moraju da shvate da je naša inicijativa potpuno opravdana. Andrijevički vlastodršci treba daznaju, da kralj Aleksandar zaslužuje duboko poštovanje i da njegova državnička djela, za razliku od današnjih crnogorskih diktatora, treba da budu putokaz budućim generacijama”,zaključili su iz Srpske narodne odbrane.

Zlatnu Obilića medalju dobilo 196 Vasojevića

Iz Srpske narodne odbrane su podsjetili da je kralj Aleksandar sa svojom svitom 17. oktobra 1925. godine svečano dočekan na Čakoru, Gornjem Polimlju i Andrijevici, i da je tom prilikom opredijelio značajna sredstva za kapitalne projekte u Vasojevićima.

“Neka se aktuelni vlastodršci prisjete da je kralj Aleksandar za vrijeme svoje vladavine opredijelio značajna sredstva za izgradnju brojnih objekata na prostoru Vasojevića, što ukazuje da je duboko cijenio Vasove potomke i njihov doprinos u borbi za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. To najbolje potvrđuje podatak da je sa prostora Vasojevića zlatnu Obilića medalju za hrabrost dobilo 196 učesnika rata, srebrnu 765, a medalju za revnosnu službu 96, što čini ukupno 1057 odlikovanja. Ta odličja, utkana u lik i djelo kralja Aleksandra, treba da budu zalog za budućnost”, poručili su iz Srpske narodne odbrane.

Tagovi:
Sve vijesti