Strane agencije: Kosovo u žiži posete Makrona Srbiji

Autor:

Svetske agencije AP i Rojters kao najvažniju poruku Makronove posete Srbiji ističu njegovo obećanje da će pomoći u obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

0
A- A A+

Američka agencija AP navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron danas u Beogradu obećao da će pomoći ponovnom pokretanju zastalih pregovora u sporu između Srbije i Kosova, opisujući to pitanje kao test za Evropu. 

Navodi se da je tokom posete Srbiji Makron takođe izrazio podršku za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, iako je ponovio da misli da EU mora da primeni reforme pre primanja novih članova.

AP navodi da je cilj Makronove dvodnevne posete ponovna izgradnja odnosa između Srbije i Francuske.

Izvor: Tanjug


Navodi se da su istorijski bliski odnosi dve zemlje narušeni kada su NATO snage bombardovale Srbiju 1999. godine zbog njenih akcija na Kosovu, a oslabljeni su zbog podrške Francuske nezavisnosti Kosova, koju AP naziva bivšom srpskom pokrajinom.

MAKRON; Organizovaćemo poseban sastanak o Kosovu

Agencija navodi da Srbija ne priznaje Kosovo, a da dijalog u kojem posreduje EU ima za cilj normalizaciju.

Koga je DOVEO Makron, ko ga je DOČEKAO? (FOTO/VIDEO)

Britanska agencija Rojters izdvojila je izjavu Makrona da će on pomoći da se ponovu pokrenu pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u narednih nekoliko nedelja, kao i da će pozvati dve delegacije u Pariz zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Agencija podseća da je dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU u zastoju zbog taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

Kako se navodi, Vučić je rekao da je tražio od Makrona pomoć na putu Srbije ka EU, ali, ističe Rojters, Makron ništa nije obećao, već samo ponovio raniji stav da EU prvo mora da sprovede reforme pre nego što joj se Srbija i druge zemlje pridruže.

Rojters podseća i da je Makron prvi francuski predsednik koji je od 2001. posetio Srbiju, kao i da je poseta koju je Makron planirao u decembru otkazana zbog protesta "žutih prsluka".

Kako znak povećane saradnje, Srbija je pristala, kako navodi britanska agencija, na kupovinu francuskog raketnog sistema "zemlja-vazduh" Mistral, a tokom posete dve strane su potpisale pismo namere za izgradnju metroa u Beogradu.

Sve vijesti