Makron grmi s Kalemegdana:SRBIJA U SRCU, DANAS I ZAUVEK

Autor:

"Sada je na meni red da kažem u ime moje zemlje - Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju", poručio je na srpskom jeziku okupljenima francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron grmi s Kalemegdana:SRBIJA U SRCU, DANAS I ZAUVEK Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Čim je izustio prve reči, prolomio se ogroman aplauz.

Predsednik Francuske velikom broju okupljenih građana na Kalemegdanu, kod spomenika zahvalnosti Francuskoj, obratio se se na SRPSKOM jeziku.

A reči koje je izrekao kao da su lečile rane na duši svih koji su vremenom posumnjali u  istorijsko savezništvo dve zemlje.

"Na ovom spomeniku piše 'Volimo Francusku, kao što je ona volela nas'. Taj slogan još uvek živi i sto godina kasnije. Sada je na meni red da kažem  - u ime moje zemlje - Francuska vas voli kao što ste vi violeli nju", rekao je Makron.


Dodao je da "Francuska duguje zahvalnost srčanoj Srbiji iz Velikog rata, nejnim vojnicima poginulim kako bismo mi živeli u slobodi".

"Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova, suze majki jauke očeva. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je podneo srpski narod i strašna iskušenja kroz koji prošao", rekao je Makron.

Podsetio je na zajedničku borbu na Solunskom frontu i dodao:

"Ono što je tragično u istoriji to nas ja zuvek spojilo - tragični događaji su nas ujedninili i kad su srpske i francuske trupe ušle u Beograd 1918. i oslobodile ga".

Makron je u jednom trenutku, stavio ruku na srce i izgovorio rečenicu: Srbija u srcu, danas i zauvek".

Uskoro opširnije...

Sve vijesti