Darmanović: Unija se neće odreći politike proširenja

Autor:

Crna Gora, kao članica NATO, nema rezervnu agendu a perspektiva članstva u EU ključni je pokretač reformi, garant stabilnosti, demokratije, daljeg ekonomskog razvoja, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović

Darmanović: Unija se neće odreći politike proširenja Foto: MINA .

On je u intervjuu Pobjedi kazao da zato učlanjenje u EU predstavlja glavni spoljnopolitički i strateški cilj Crne Gore, koji nema alternative.

Prema njegovim riječima, teško se može zamisliti da će se EU odreći svoje najuspješnije politike - politike proširenja.

Kazao je da zemlje kandidati moraju pokazati da su sposobne da svoja društva reformišu u skladu sa evropskim standardima, ali i EU mora da zna šta hoće i da to demonstrira jasnom politikom na Zapadnom Balkanu.

Darmanović je kazao da je francuski predsjednik Emanuel Makron izjavu da sada nije trenutak da se govori o proširenju EU državama sa Zapadnog Balkana dao u jednom specifičnom momentu.

"Kada je izgledalo da su lideri EU, usljed sopstvenih neslaganja, dosta daleko od izbora nosilaca najviših dužnosti u Uniji. U tom smislu, sasvim je moguće da je izjava bila izraz određene rezignacije, ali i svojevrsni pritisak na partnere, kako bi se izbor čelnih ljudi EU ubrzao”, smatra Darmanović.

Sve vijesti