MIGRANTI ušli u pariski Panteon, TURISTE evakuisali!

Autor:

Nekoliko stotina migranata bez dokumenata zauzelo je danas spomenik Panteon u Parizu zahtijevajući sastanak s francuskim premijerom Eduardom Filpom, javlja AFP.

0
A- A A+

migranti Foto: Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu


Prma tvrdnjama aktivista udruženja za pomoć migrantima "La Chapelle Debout", oko 700 migranata i njihovih pristalica ušlo je tokom poslijepodneva u Panteon, gdje su okruženi desetinama policajaca.

"Mirno je, govori se o rasizmu i našim zahtjevima", citira AFP neimenovanu članicu tog udruženja.

migranti Foto: Tanjug/AP Photo/Kamil ZihniogluTuristi su evakuisani iz Panteona prije dolaska migranata, a prema video snimcima objavljenim na Tvietru, migranti uzvikuju "Crni prisluci! Crni prsluci!", što je ime zajednice migranata koji žive u domovima za beskućnike ili na pariskim ulicama.U svom saopštenju predstavili su se kao "osobe bez dokumenata, bez glasa i bez lica u očima Francuske Republike", tražeći dokumente i boravište.

"Više ne želimo da pregovaramo sa ministarstvom unutrašnjih poslova i prefekturama. Želimo razgovor sa premijerom Eduardom Filipom, sada!", napisali su migranti.

Od francuskog premijera traže da započne vanredni postupak regulisanja svog statusa koji nije riješen, kako tvrde, još od mandata predsjednika Fransoa Miterana 1981. godine.

Sve vijesti