Albancima DRAKONSKA kazna - 10 godina bez Evrope!

Autor:

Ekipa koja se prije nekoliko godina susrela sa Partizanom u grupnoj fazi Lige Evrope dobila je desetogodišnju kaznu učešća u internacionalnim takmičenjima.

Albancima DRAKONSKA kazna - 10 godina bez Evrope! Foto: MN Press

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani potvrdio je danas suspenziju od 10 godina albanskom klubu Skenderbeg za nameštanje utakmica u domaćem prvenstvu i evropskim takmičenjima.

Visoki zvanični organ je odbio žalbu albanskog kluba na moguću kaznu, najveću koju je izrekla UEFA u svojoj istoriji.

partizan, skenderbeg, liga evrope Foto: Mondo/Goran Sivački


Slučaj Skenderbega završio se danas posle godinu dana i istrage kojom su obuhvaćeni bivši ministar finansija Albanije i predsjednik kluba, a istražitelji evropske kuće fudbala dobili prijetnje smrću.

CAS je naveo da je sudsko vijeće utvrdilo da je Skenderbeg učestvovao u namještanju utakmica, domaćih i evropskih.

"Suspenzija UEFA-e od 10 godina i kazna od milion eura su bile proporcionalne i opravdane", navodi se u saopštenju.

Predsjednik albanskog tima Arđan Takaj rekao je da je šokiran odlukom suda.

"Neću napustiti Skenderbeg. Nastaviću borbu. Slučaj ćemo predati Federalnom sudu Švajcarske i tamo ćemo dobiti pravdu. Ovaj slučaj prešao je sve granice, a advokati koji su nas predstavljali shvatili su to kao vrlo lično pitanje, pošto su bili iznenađeni nepravednom odlukom", naveo je on nakon što je odluka organa ozvaničena.

Žalba Skenderbega predstavljena je u aprilu u Švajcarskoj u relativnoj tajnosti, pošto su istražitelji UEFA-e dobijali prijetnje tokom trajanja istrage..

Koristeći dokaze iz šablona klađenja, Uefini istražitelji naveli su da su namještene dvije utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona, jedna protiv Dinama iz Zagreba i jedna protiv Krusejdersa i dve utakmice grupne faze Lige Evrope 2015. godine, protiv Sportinga iz Lisabona i Lokomotive iz Moskve.

Evropska kuća fudbala je navela da su igrači Skenderbega u tim utakmicama "odigrali izuzetno sumnjivo u odbrani" i da su u posljednjih nekoliko minuta određenih mečeva odigrali nezainteresovano i bez truda.

UEFA je, takođe, sumnjičila Skenderbeg da je učestvovao u namještanju oko 50 domaćih utakmica od 2011. godine. U posljednjoj deceniji ovaj klub je osvojio sedam šampionskih titula u Albaniji.

Skenderbeg je prošle sezone zauzeo četvrto mjesto u albanskoj ligi i zabranjeno mu je da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Sve vijesti