Stojković: Regionalna liga za SPAS fudbala!

Autor:

Bivši reprezentativac zna put ka napretku srpskog fudbala, da li je ujedinjenje sa komšijama rješenje?

Stojković: Regionalna liga za SPAS fudbala! Foto: MONDO/Mario Milojević

Fudbalska javnost u Srbiji ponovo priča o mogućem zajedništvu sa susjedima.

Naime, Golman Partizana Vladimir Stojković u intervjuu za "Informer" rekao je da smatra da bi organizovanje regionalne lige omogućilo fudbalu na ovim prostorima da napreduje i postane konkurentan evropskom "kremu".

Vladimir Stojković, Stojković Foto: MN Press


"Volio bih da se napravi liga stare Juge, mislim da bi fudbal tako krenuo naprijed i da mu je to u interesu. Niko ne može da me ubijedi da fudbal neće profitirati, da igrači neće profitirati i da to neće pomoći klubovima da finansijski stanu na noge", rekao je bivši reprezentativac Srbije

On je podsjetio na činjenicu da bi u takvom prvenstvu igrala velika imena i da bi konkurencija bila znatno jača samim učešćem ekipa poput Partizana, Crvene zvezde, Budućnosti, Vardara, Željezničara, Sarajeva, Dinama, Hajduka...

Takođe, ima prijedlog kako riješiti problem potencijalnih navijačkih sukoba i bezbjednosti usljed moguće netrpeljivosti koju oni "najzadrtiji" čuvaju u sebi.

"Neka bude kao u Grčkoj, ako je opasno – neka se ne ide na gostovanja. To bi izgledalo sasvim pristojno, imalo bi žar, a fudbal bi bio nekoliko stepenika ispred. I kada je riječ o rangiranju lige, ne možda odmah, ali za nekoliko godina bismo bili u vrhu", optimistično je zaključio Stojković.

Regionalno prvenstvo je stalna tema na ovim prostorima, podložna razmatranjima, ali u perspektivi nije sigurno koliko je ostvariva.

Stariji se sjećaju lige nekadašnje Jugoslavije, pa je stoga ova ideja za njih veoma primamljiva jer je u doba stare države fudbal u njoj bio na znatno višem nivou nego danas. Ipak, sada je situacija drugačija, odnosi između naroda ne dozvoljavaju da se išta uzme bezrezervno, pa zbog toga i odluka o mogućem zajedništvu stoji u mjestu.

Godine koje su pred nama možda će donijeti odgovor i stvoriti jače takmičenje, ali zasad ono nije u planovima...

Sve vijesti