Đukanoviću Dan državnosti čestitali Erdogan,Matarela...

Autor:

Nakon što su juče Dan državnosti Crne Gore predsjedniku Milu Đukanoviću čestitali lideri SAD-a i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin, danas stižu čestitke i od drugih svjetskih zvaničnika.

Đukanoviću Dan državnosti čestitali Erdogan,Matarela... Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u čestitci navodi da najiskrenije želi da se odnosi Turske sa Crnom Gorom još jače razvijaju unutar jedne šire lepeze.

“Želim da naši odnosi uz međusobne posjete na najvišem nivou budu još čvršći i sa velikim zadovoljstvom uočavam da tu našu želju dijele i crnogorske institucije. Koristim ovu priliku da Vašoj Ekselenciji još jednom ponovim najiskrenije želje za zdravlje i sreću, kao i za blagostanje i prosperitet prijateljskog naroda Crne Gore“, kazao je Erdogan.

Predsjednik Italije Serđo Matarela uz najsrdačnije čestitke u ime italijanskog naroda i u svoje ime, navodi da Crna Gora i Italija ove godine slave 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Polazeći od te istorijske godišnjice, još više dobija na značaju strateški karakter naših bilateralnih odnosa koji se uspješno razvijaju u oblastima politike, ekonomije, kulture, odbrane, nauke i tehonologije”, naveo je Matarela.

Dvije zemje su, podsjeća, takođe započele izvrsnu saradnju u okviru mehanizama regionalne saradnje.

“U tom smislu, želim da uputim Crnoj Gori moje komplimente za izvrstan rad tokom godine predsjedavanja Jadransko-jonskom incijativom i da vam poželim uspješno predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom 2020. godine. U ovom duhu i sa sigurnošću da će istorijski odnosi između Rima i Podgorice naći sve novije prilike za dalje produbljivanje posebno imajući u vidu perspektivu integracije Crne Gore u EU upućujem Vam najsrdačnije želje za dobrobit Vašu lično i prijateljskog crnogorskog naroda“, kazao je Matarela.

“Povodom proslave nacionalnog praznika Crne Gore, želim da uputim Vašoj ekselenciji, zajedno sa Vladom i narodom Španije, moje najsrdačnije čestitke. Upućujem, gospodine predsjedniče, Vama lično najbolje želje, a dragom crnogorskom narodu želim mir i napredak“, ističe u čestitci kralj Španije Felipe VI.

Povodom nacionalnog Dana Crne Gore predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalif bin Zajed al Nahijan upućuje Đukanoviću najbolje želje i najtoplije čestitke u ime naroda i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i u njegovo lično ime.

“Vaša Ekselencijo želim Vam svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Vaše zemlje“, kazao je on.

“Povodom Dana državnosti Crne Gore sa velikim zadovoljstvom šaljem vašoj ekselenciji najiskrenije čestitke sa iskrenim željama za vašu ličnu sreću i prosperitet naroda vaše zemlje“, kazao je japanski car Naruhito.

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su i kralj Filip od Belgije, predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, predsjednik Arapske Republike Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Generalni guverner Australije David Harli, predsjednik Južne Koreje Moon Jae, kralj Švedske Karl Gustaf, i drugi.

U Crnoj Gori se 13. jul slavi kao Dan državnosti, jer joj je tog dana 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost, a istog dana 1941. godine dignut je opštenarodni antifašistički ustanak.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim prisajedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Tagovi:
Sve vijesti