Odobrena glavna dioba u Rudnicima boksita u stečaju

Autor:

Stečajni sudija Blažo Jovanić odbio je prigovor države kao povjerioca u stečajnom postupku nad Rudnicima boksita i odobrio glavnu diobu 4,3 miliona EUR unovčene stečajne mase na osnovu nacrta rješenja upravnika Mladena Markovića.

Odobrena glavna dioba u Rudnicima boksita u stečaju Foto: Mondo/Ana Božović

Prigovor zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da, kao predsjednik Odbora povjerilaca i zakonski zastupnik države, nije dobio nijedan ugovor o prodaji dijela stečajne mase, kao ni obavještenje o prodaji od oktobra 2017. do aprila, Jovanić je odbacio kao neosnovan.

U obrazloženju je naveo da stečajni upravnik nema obavezu da Odboru povjerilaca dostavlja ugovore o prodaji, te da to ne može biti razlog za prigovor na nacrt rješenja za glavnu diobu, piše Pobjeda.

Jovanić smatra da je prigovor zaštitnika kojim se spori pravo svojine Rudnika boksita nad imovinom koja je prodata Uniprom Metalima protivna interesima svih povjerilaca stečajnog dužnika, imajući u vidu da je ta prodaja već realizovana.

On tvrdi da je, nasuprot navodima iz prigovora, Zaštitnik imao informaciju o prihvatanju ponude Uniproma, jer je prisustvovao sastanku na kojem je razmatran izvještaj o radu stečajnog upravnika.

Zaštitnica Dragana Đuranović nije željela da komentariše odluku Jovanića, jer rok za žalbu još teče.

Njihovo neslaganje u pogledu sprovođenja postupka stečaja u Rudnicima boksita datira od ranije, kada je Jovanić razriješio Đuranović sa mjesta predsjednika odbora povjerilaca, tvrdeći da je u konfliktu interesa.

Zaštitnica se žalila, tvrdeći da stečajni sudija nema pravo da razrješava članove odbora povjerilaca. Tu žalbu Jovanić nije proslijedio Apelacionom sudu, nego je nakon godinu i po sam ukinuo svoje rješenje o razrješenju Đuranović.

Marković je u odgovoru na žalbu naveo da je stečajni sud vrhovni organ u stečajnom postupku, koji ne može nijemo posmatrati aktivnosti odbora povjerilaca ukoliko su usmjerene na nanošenje štete stečajnoj masi i povjeriocima.

Nacrt predviđa da se od 4,3 miliona eura prioritetno namire troškovi stečajnog postupka i obaveze stečajne mase od dana otvaranja stečaja. Tako će za troškove angažovanih bivših radnika i stručnjaka
za potrebe stečaja platiti 208,1 hiljada eura, dok je za troškove održavanja, goriva, vještačenja i ostalog predviđeno 73 hiljade eura.

Obezbjeđenje imovine nakon prestanka rada Rudnika koštalo je 111,5 hiljada, procjena imovine 15,7 hiljada, oglašavanje prodaje 5,3 hiljade eura, komunalije 98,9 hiljada, porez na imovinu 142,3 hiljade i advokatske usluge 53,9 hiljada eura.

Markoviću će pripasti 67,6 hiljada eura nagrade koja, kako stoji u rješenju Privrednog suda, uključuje i nagradu rezervisanu namirenjem razlučnog povjerioca.

Preostalim iznosom se izmiruju zarade od 1,8 miliona eura i doprinosi od 1,2 miliona. Ostatak od 382,6 hiljada eura i neprodati dio imovine rezervisan je za namirenje osporenih potraživanja.

Sve vijesti