Patite od anksioznosti? Ovih 11 tehnika će vam pomoći!

Autor:

Od anksioznosti pati oko 22 odsto žena i 15 odsto muškaraca, ako i vas muči ovaj problem, evo šta može da pomogne.

Patite od anksioznosti? Ovih 11 tehnika će vam pomoći! Foto: Guliver/Getty images, bee32

Anksioznost nije samo privremeni osjećaj koji vas obuzme kad imate neki "tijesan" rok na poslu ili treba da probate nešto novo, sa čime se susrećete prvi put u životu. Ona je prisutna stalno i "iskoči" ponekad čak i ako nema ni najmanjeg razloga za uznemirenost. Ako patite od anksioznosti, ovo može da pomogne.

Znate onaj osjećaj kad vam srce kuca kao da će "iskočiti" kad se nađete u nekoj stresnoj situaciji? Ili, recimo, kad vam se dlanovi oznoje jer vas čeka neki težak ili neprijatan zadatak? To je prirodan odgovor našeg organizma na stres.

Ako još niste prepoznali okidače koji kod vas pokreću anksioznost, evo čestih: prvi dan na novom poslu, upoznavanje roditelja osobe koju volite, ili recimo, držanje prezentacije pred većim brojem ljudi. Svako od nas ima različite okidače, a prepoznavanje tih okidača jedan je od najvažnijih koraka u poboljšanju stanja osoba koje pate od anksioznosti.

5 načina da se nosite sa anksioznošću

Ako se anksioznost kod vas javlja samo u određenim situacijama, recimo, kad znate da vas čeka neki veliki projekat na poslu, možda ste primijetili da su simptomi kratkotrajni i spontano se povlače nakon što posao završite. Saveti koji slede mogu da pomognu kod ovog tipa situacione anksioznosti:

Preispitajte svoj obrazac razmišljanja

Negativan model razmišljanja može da se ukoreni u nama i preuveliča težinu situacije. Jedan od načina je i da preispitate sopstvene strahove, zapitate se da li su stvarno osnovani i vidite na koji način možete da povratite kontrolu.

Primijenite vježbe fokusiranog, dubokog disanja

Pokušajte da tokom pet minuta udišete dok brojite do četiri i zatim izdišete takođe brojeći do četiri. Kad ovako izjednačimo trajanje udaha i izdaha, puls se smiruje i osećamo se malo pribranije i mirnije.

Ponekad i aromaterapija pomaže

Bilo da su u formi eteričnih ulja, sveća ili mirišljavih štapića, mirisi lavande, kamilice i sandalovine su umirujući i mogu vam pomoći kad ste uznemireni.

LINIJA ZA POMOĆ

Svakoga dana pomoć od dežurnog psihijatra Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" možete potražiti od 14:00 do 15:00 sati na broj telefona 011/36-36-462, a u Centru za mentalno zdravlje svakog radnog dana od 09-18 sati na broj telefona 011/36-12-467.

Prošetajte se ili radite jogu 15 minuta

Ponekad, najbolji način da preusmjerite anksiozne misli je da prosto "odete" iz situacije koja vas uznemirava. Odvojite petnaestak minuta i pokušajte da se skoncentrišete na tijelo, umjesto na misli, to takođe može da pomogne.

Zapišite ono što vam prolazi kroz glavu

Mnogim ljudima i zapisivanje misli pomaže da se osećaju manje uznemireno.

Ove metode opuštanja pomažu osobama kod kojih se anksioznost javlja povremeno i u blažoj formi, piše Healthline.

MONDO TEMA: Depresija ne bira: Evo kako da pomognete

MONDO TEMA: "Izgaziću depresiju, ili će ona izgaziti mene"

Ali, ako imate generalizovani anksiozni poremećaj, hroničnu teskobu koja traje danima, nedjeljama, mjesecima… stalan osećaj zabrinutosti, nesigurnost u vezi sa budućnošću, različite vrste strahova… biće vam potrebna drugačija vrsta pomoći, najvjerovatnije pomoć stručnjaka, ali i dugoročna strategija koja će vam pomoći da ublažite simptome i proredite napade anksioznosti.

6 dugoročnih strategija koje pomažu kad patite od anksioznosti

Ako je anksioznost deo vaše svakodnevice, važno je da pronađete nešto što će vam dugoročno pomoći. Ponekad, može da bude i kombinacija stvari, terapija i meditacija recimo.

Ukoliko niste sigurni odakle da krenete, uvijek je korisno popričati sa stručnjacima za mentalno zdravlje.

Ali, evo šta možete da pokušate:

Prepoznajte okidače

To možete pokušati da uradite sami, ali ako ne uspete, potražite pomoć terapeuta. Ponekad, u pitanju su očigledne stvari, kofein, aklohol, pušenje. Ali mnogo češće, riječ je o manje očiglednim uzrocima. Dugoročni finansijski ili porodični problemi su čest uzrok, i u takvim situacijama trebalo bi da potražite pomoć stručnjaka.

Kad prepoznate okidače, pokušajte da ih izbjegavate koliko god je moguće, naravno.

Česti okidači opšteg tipa

Stresno poslovno ili radno okruženje, vožnja ili putovanja, genetika - anksioznost može da se prenosi u porodici, neželjena dejstva nekih lekova, traume, fobije različitih vrsta, određene hronične bolesti poput kardiovaskularnih ili astme, hroničan bol.

Pokušajte sa kognitivno-bihevioralnom terapijom

Ova terapijska metoda ljudima pomaže da nauče da razmišljaju na drugačiji način, i da na drugačiji način reaguju na situacije koje izazivaju anksioznost. Terapeut može da vam pomogne da uspostavite nove, zdravije obrasce koji će olakšati vaše stanje.

Meditirajte

Iako je potrebno neko vrijeme da usvojite tehniku koja će vam odgovarati, utvrđeno je da meditacija pomaže osobama koje pate od anksioznosti da zaustave spiralu misli koja ih vodi u teško stanje.

Ukoliko vam je teško da sjedite mirno, ili imate problema sa koncentracijom, pokušajte da praktikujete jogu.

Suplementi i promjena načina ishrane mogu malo da pomognu

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline, zeleni čaj, preparati valerijane mogu da pomognu. Ali, male pomake možete očekivati tek nakon najmanje tri meseca. Ukoliko uzimate neku medikamentnu terapiju, obavezno se konsultujte sa ljekarom prije nego što počnete da koristite bilo kakve biljne preparate. Uključujući i čajeve.

Vodite računa o opštem zdravstvenom stanju

Redovna fizička aktivnost, izbalansirani obroci i dovoljno sna neophodni su da biste mogli da očekujete da se osjećate bolje.

Razgovarajte sa ljekarom o terapijskim opcijama

Ako je anksioznost toliko izražena da vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, razgovarajte sa ljekarom. I nemojte odbijati terapiju ukoliko vam je prepisana.

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.

*Važno je da znate još nešto

To što neko djeluje kao da savršeno funkcioniše u životu ne znači da ne može patiti od nekog problema u vezi sa mentalnim zdravljem. Ima ljudi koji uz odgovarajuću terapiju mogu da žive i rade potpuno normalno. Ali, ima i onih koji ulažu neverovatan napor u prikrivanje svog stanja, tako da njihovi prijatelji, kolege, ponekad čak i članovi porodice ne primijete ništa.

Sve vijesti