BURA oko Srebrenice - INCIDENTI u Beogradu FOTO,VIDEO

Autor:

Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima upalo je večeras u zadužbinu Ilije Kolarca u Beogradu na izvođenje predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo". Prethodno policija sprečila i incident u Pionirskom parku...

BURA oko Srebrenice - INCIDENTI u Beogradu FOTO,VIDEO Foto: FONET/Aleksandar Levajković

Policija je učesnike incidenta posle verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima izvela napolje.

Grupa koja je upala na predstavu pokušala je u više navrata da nadglasa reditelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, da bi posle toga počeli da pevaju nacionalističke pesme.

Izvor: FonetPošto su glumci izašli sa njima da razgovaraju, policija je izvela nacionaliste iz sale.

Glumcima se pridružila i publika, koja je pokušala da izbaci desničare napolje.

Srebrenica Foto: Fonet/Aleksandar LevajkovićPredstava je inače organizovana posle komemorativnog skupa u centru Beograda, a povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Srebrenica Foto: Fonet/Aleksandar Levajković


Isti mladići koji su upali na predstavu bili su i u parku kod Predsedništva Srbije gde su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko ambasadora i javnih ličnosti palili sveće i odavali poštu srebreničkim žrtvama.

I na tom skupu su nacionalisti dobacivali i novinarima koji su izveštavali sa događaja i onima koji su došli da zapale sveće, ali su fizički bili odvojeni od njih policijskim kordonom.

Naime, Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve zločina u Srebrenici.

U park su došli i Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predstavnici Udruženja građana pravo na izbor, među kojima je bila i Jovana Stojković predsednica pokreta "Živim za Srbiju" i "antivakcinašica" Neki od njih nosili su majice sa likom Ratka Mladića osuđenog za genocid u Srebrenici i majice sa slikom Kosova.

Policija ih je sprečila da ometu skup Inicijative mladih.

Oni su dobacivali okupljenima, ali i novinarima, koji su došli da izveštavaju sa događaja, nazivajući ih "prestitutkama".Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

SREBRENICA: SRBI, otkrijte gde su MASOVNE GROBNICE


Predstavnici Inicijative mladih raširili su u parku transparent sa natpisom "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih rekao je da je atmosferu buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama proizvelo poricanje genocida i relativizacija zločina u Srebrenici.

"Uprkos tome smo se okupili da pokažemo politiku u kojoj se poštuju ljudski gubici. Na žalost mi smo svedoci da smo jedina zemlja na svetu odgovorna da nije sprečila genocid, a znala je da će se dogoditi. Zato godinama unazad stoje ljudi koji su spremni da iskorače ispred ove buke i vike i da kažu nama je žao zbog tih ljudskih gubitaka", rekao je Milosavljević.

Vulin: Još se ne zna ko je hteo da UBIJE VUČIĆA


On je pozvao vlast u Srbiji da prizna genocid i ljudsko dostojanstvo žrtava ističući da će se iz toga roditi "jedno novo lice zemlje".

Dodao je da se nada da sledeće godine, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Srbija neće dočekati bez poruke državnih vlasti o tome da je "genocid u Srebenici genocid i tačka".Sve vijesti