BURA oko Srebrenice - INCIDENTI u Beogradu FOTO,VIDEO

Autor:

Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima upalo je večeras u zadužbinu Ilije Kolarca u Beogradu na izvođenje predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo". Prethodno policija sprečila i incident u Pionirskom parku...

BURA oko Srebrenice - INCIDENTI u Beogradu FOTO,VIDEO Foto: FONET/Aleksandar Levajković

Policija je učesnike incidenta posle verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima izvela napolje.

Grupa koja je upala na predstavu pokušala je u više navrata da nadglasa reditelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, da bi posle toga počeli da pevaju nacionalističke pesme.

Izvor: Fonet



Pošto su glumci izašli sa njima da razgovaraju, policija je izvela nacionaliste iz sale.

Glumcima se pridružila i publika, koja je pokušala da izbaci desničare napolje.

Srebrenica Foto: Fonet/Aleksandar Levajković



Predstava je inače organizovana posle komemorativnog skupa u centru Beograda, a povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Srebrenica Foto: Fonet/Aleksandar Levajković


Isti mladići koji su upali na predstavu bili su i u parku kod Predsedništva Srbije gde su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko ambasadora i javnih ličnosti palili sveće i odavali poštu srebreničkim žrtvama.

I na tom skupu su nacionalisti dobacivali i novinarima koji su izveštavali sa događaja i onima koji su došli da zapale sveće, ali su fizički bili odvojeni od njih policijskim kordonom.

Naime, Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve zločina u Srebrenici.

U park su došli i Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predstavnici Udruženja građana pravo na izbor, među kojima je bila i Jovana Stojković predsednica pokreta "Živim za Srbiju" i "antivakcinašica" Neki od njih nosili su majice sa likom Ratka Mladića osuđenog za genocid u Srebrenici i majice sa slikom Kosova.

Policija ih je sprečila da ometu skup Inicijative mladih.

Oni su dobacivali okupljenima, ali i novinarima, koji su došli da izveštavaju sa događaja, nazivajući ih "prestitutkama".



Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

SREBRENICA: SRBI, otkrijte gde su MASOVNE GROBNICE


Predstavnici Inicijative mladih raširili su u parku transparent sa natpisom "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih rekao je da je atmosferu buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama proizvelo poricanje genocida i relativizacija zločina u Srebrenici.

"Uprkos tome smo se okupili da pokažemo politiku u kojoj se poštuju ljudski gubici. Na žalost mi smo svedoci da smo jedina zemlja na svetu odgovorna da nije sprečila genocid, a znala je da će se dogoditi. Zato godinama unazad stoje ljudi koji su spremni da iskorače ispred ove buke i vike i da kažu nama je žao zbog tih ljudskih gubitaka", rekao je Milosavljević.

Vulin: Još se ne zna ko je hteo da UBIJE VUČIĆA


On je pozvao vlast u Srbiji da prizna genocid i ljudsko dostojanstvo žrtava ističući da će se iz toga roditi "jedno novo lice zemlje".

Dodao je da se nada da sledeće godine, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Srbija neće dočekati bez poruke državnih vlasti o tome da je "genocid u Srebenici genocid i tačka".



Sve vijesti