"Sloboda medija osnov demokratskog života"

Autor:

Sloboda medija za Vladu Crne Gore predstavlja osnov demokratskog života, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu.

"Sloboda medija osnov demokratskog života" Foto: Vlada Crne Gore Ministar Bogdanović o inicijativi za prenošenje posmrtnih ostataka Petrovića u Crnu Goru

On je na konferenciji, koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade, rekao da svi pravni i institucionalni mehanizmi, odgovornost i povjerenje koje Vlada Crne Gore ima među građanima, u misiji su uspostavljanja društva u kojem kredibilni mediji afirmišu kredibilnu javnost.

“Zalažemo se da javni interes u medijima bude ispred svakog partikularnog, političkog ili korporativnog. Učimo od vaših najboljih demokratskih praksi i iskustava, iz vaših sugestija i dobrih preporuka, jer u krajnjem borba za slobodu medija na bilo kojoj tački svijeta, borba je za najširi svijet slobode i medija i društva”, istakao je Bogdanović.

On je podsjetio da je aktuelni normativni ambijent u redovnim godišnjim izvještajima Evropske komisije u više navrata ocijenjen kao „dobar nivo pravne usklađenosti“.

Kako je naveo Bogdanović, obavezuju riječi ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori, koja je nedavno ocijenila da je „crnogorska štampa najslobodnija u regionu i obično izražava širok spektar mišljenja“.

“Vlada dosadašnjim aktivnostima finansijske podrške, te predviđenim mjerama budućeg Fonda za pluralizam medija, finansijskom podrškom samoregulaciji i podsticanjem javne svijesti o značaju medijske pismenosti kao kritičkog razumijevanja analize sadržaja, želi da kontinuirano podstiče i promoviše medije kao kontrolni društveni kritički korektiv svih pojava u društvu” naglasio je Bogdanović.

On je istakao da prepreke nijesu u smislu slobode medija i slobode izražavanja, već u izazovima snažnije implementacije vladavine prava.

Bogdanović je danas potpisao Globalnu deklaraciju o slobodi medija.

Sve vijesti