ABA LIGA: Imamo GARANCIJE za "vajld kard" Evrolige!

Autor:

Potpredsjednik ABA lige Domagoj Čavlović izjavio je da će njen šampion sigurno biti učesnik Evrolige u sezonama 2020/21 i 2021/22, uprkos generalnim promjenama u načinu na koji se stiže do mjesta u eliti.

ABA LIGA: Imamo GARANCIJE za "vajld kard" Evrolige! Foto: Euroleague

Nije baš tako crno kako se čini na prvi pogled, po pitanju prohodnosti iz ABA lige u Evroligu.

Štaviše, nije uopšte crno, jer će sve biti kao do sada, poručuju iz regionalnog takmičenja.

"Prvak ABA lige će u dve sezone poslije naredne imati mjesto u Evroligi", izjavio je potpredsednik ABA lige Domagoj Čavlović, koji je bio prisutan na sastanku dioničara Evroligine upravljačke kompanije "ECA", održanom u Minhenu.

Evroliga ECA sastanak Foto: Euroleague

Tamo je odlučeno da se ukinu garantovana mjesta ABA ligi, VTB ligi, španskom i nemačkom prvenstvu. Te četiri evroligaške "vize" će od 2020. biti pretvorene u tri specijalne pozivnice i jedno dodatno mjesto za Evrokup.

Ali, ex-YU takmičenje imaće prioritet prilikom dodjele jednog od tri "vajld karda", jer naš region za razliku od Rusije (sa okolnim zemljama), Španije i Nemačke, nema nijedan klub kome je učešće u Evroligi osigurano bilo kakvim ugovorom.

"Prema novim pravilima, domaće lige više nemaju direktnu prohodnost ka Evroligi, ali ABA liga je dobila garancije da će zadržati mesto u Evroligi kroz jedan od tri 'vajld karda', koji će se dodjeljivati svake godine", istakao je Čavlović.

On je dodao da je zadatak svih činilaca ABA lige da je zajedničkim radom podignu na još viši nivo.

"Moramo da opravdamo povjerenje Evrolige i da pokušamo da obezbijedimo još bolji status za naše klubove".

Sve vijesti