SREBRENICA: SRBI, otkrijte gde su MASOVNE GROBNICE

Autor:

U Memorijalnom centru Potočari završena je komemoracija srebreničkim žrtvama stradalim tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine. Uskoro sahrana 33 žrtve. Komemoraciji prisustvovao Čedomir Jovanović.

SREBRENICA: SRBI, otkrijte gde su MASOVNE GROBNICE Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Komemoracija je završena obraćanjem bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je izjavio da je negiranje genocida u Srebrenici poslednja faza genocida.

"Posebnim oblikom posthumnog zločina nad žrtvama smatramo negiranje genocida i veličanje zločinaca koji su odgovorni za genocid", rekao je Džaferović.

Vulin: Još se ne zna ko je hteo da UBIJE VUČIĆA

On je istakao da se genocid negira uprkos presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, dodavši da "srpske političke i verske elite ne žele prihvatiti ove činjenice, ne žele se suočiti sa istinom i jasno se ograditi od ideologije koja je kreirala genocid".

"Ne žele se ograditi ni od konkretnih izvršilaca, koji su listom osuđeni na doživotne ili višegodišnje Džaferović je kazao i da se posle 24 godine još traga za više od 1.700 žrtava i pozvao "komšije" da otkriju mesta masovnih grobnica.On je pozvao Srbe i njihove predstavnike da se usvoji zakon o kažnjavanju negiranja genocida.

Šta kaže Izetbegović

Lider SDA Bakir Izetbegović kaže u Potočarima da se ne smanjuje broj onih koji negiraju "genocid", ali ni broj onih koji svake godine 11. jula dolaze na komemoraciju srebreničkim žrtvama. Izetbegović je kazao da je "negiranje genocida i odlikovanje Radovana Karadžića poraz civilizacijskih vrednosti".


Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađius rekao je obraćanju da žrtve i njihove porodice i danas trpe "bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid desio, uprkos obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova".

Posle komemoracije je počeo verski obred, koji predvodi poglavar Islamske verske zajednice u BiH Husein Kavazović.


U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjene 33 srebreničke žrtve.

GENOCID ILI MASAKR: Srebrenica 24 godine posle

Najmlađa žrtva, koja će ove godine biti sahranjena je Osman Cvrk, koji je navodno ubijen kad je imao 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 81 godinu.

Ubijena je zajedno sa sinom.

I ČEDA O POTOČARIMA:

Predsednik LDP, Čedomir Jovanović, i ove godine je prisustvovao komemoraciji žrtvama zločina nad muslimanima u Srebrenici, gde je, kako je preneo portal Klix, govorio o tome da je tokom poslednjeg rata u tom gradu počinjen genocid.

Jovanović je, navodi se, rekao da na obeležavanje godišnjice genocida svake godine dolazi, između ostalog, zbog Srbije i srpskog naroda koji, kako je kazao, mora prihvatiti ono što se dogodilo 1995.

Sve vijesti