KRIZA: Masovno otpuštanje u Dojče banci

Autor:

Pod udarom teške finansijske krize njemački bankarski gigant Dojče banka prinuđena je da ukine 18.000 radnih mjesta širom svijeta.Dovodi se u pitanje dalji opstanak?

0
A- A A+
evro evri kurs valuta frankfurt novac banke bankarstvo ekonomija banka Foto: MONDO/Lana Stošić

 Iz najveće njemačke privatne banke, koja posluje u 70 država, odlazi petina zaposlenih. Prvi na udaru su njeni trgovci akcijama u londonskoj filijali, prenosi RTS.


SUZE u Londonu: 3.000 ljudi u danu ostalo BEZ posla!

Uprava banke najavljuje radikalnu reorganizaciju, kako bi povratila profitabilnost. Troškovi restrukturiranja iznosiće oko 7,4 milijarde eura, a stručnjaci ocjenjuju da to neće izazvati poremećaje u njemačkoj i evropskoj privredi.

"Takva odluka je teška i stvara gorčinu. Planirali smo to već neko vrijeme, pošto smo prošle godine stabilizovali poslovanje i stavili troškove pod kontrolu", kaže Kristijan Zeving, generalni direktor Dojče banke i najavljuje novu fazu u kojoj banka treba da ojača.

Prema njegovim riječima više od decenije banka vodi borbu s regulatornim kaznama, slabim profitom, visokim troškovima i padom cijene deonica.

Sada Zeving najavljuje povratak korijenima i tradicionalnim poslovima i obećava da će četvrtinu svoje godišnje plate investirati u njene akcije.

Najava radikalne konsolidacije Dojče banke, po ocjeni stručnjaka, označava kraj njenog neuspjelog izleta u investiciono bankarstvo, gdje je bila suočena s gigantima s Volstrita.

Pofesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ukazao je za RTS da se Dojče banka desetak godina nalazi u ozbiljnoj krizi, imajući u vidu da je predimenzionirano razvijala usluge investicionog bankarstva i da je u svom portfelju imala hipotekarne obveznice.

Posle najave restrukturiranja, akcije Dojče banke pale su više od 10 odsto. Stručnjaci, ipak, ne očekuju da će to izazvati poremećaj u njemačkoj privredi, a njenu reorganizaciju vide kao putokaz za druge njemačke i evropske banke.

Sve vijesti