Voće i povrće štite od ove KOMPLIKACIJE u trudnoći

Autor:

Stručnjaci kažu da voće i povrće štite od ove ozbiljne komplikacije u trudnoći.

Voće i povrće štite od ove KOMPLIKACIJE u trudnoći Foto: MONDO/Zora Ćirković

Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja izaziva povišen krvni pritisak, i može da bude kobna po život i majke i bebe, ukoliko se medicinski ne tretira. Stručnjaci kažu da ova komplikacija može da se izbjegne pravilnom ishranom.

Trudnice koje jedu namirnice bogate vlaknima izložene su manjem riziku od preeklampsije, pokazalo je istraživanje. Bakterije u crijevima proizvode nutrijente koje se nazivaju masne kiseline kratkog lanca, kada razvijaju vlakna unijeta voćem i povrćem.

Studija je pokazala da trudnice koje imaju nizak nivo proteina kratkog lanca acetata u krvotoku imaju veće šanse od razvoja opasno povišenog krvnog pritiska.

Iako nije poznat tačan uzrok preeklampsije, smatra se da ima veze sa lošim funkcionisanjem imunog sistema, ali i sa tim što se placenta ne razvija kako treba zbog problema sa krvnim sudovima koji je "hrane".

Proteini kratkog lanca imaju antizapaljenska dejstva, što pomaže imunitetu i tako štiti od ovih komplikacija u trudnoći.

Naučnici iz Australije nakon sprovedenog istraživanja savetuju trudnicama da "jedu pravu hranu, uglavnom biljnog porijekla i ne previše", kako bi smanjile rizik.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Sidneju, a profesor dr Ralf Nanan kaže da se "ispostavilo da su ishrana i bakterije u crevima ključni za zdravu trudnoću".

Mediteranska ishrana koja sadrži dosta namirnica bogatih vlaknima štiti od preeklampsije, pokazalo se u ovoj studiji.

Sve vijesti