Doktor ne mora da liječi pacijenta koji ga vrijeđa!

Autor:

Etičkim kodeksom propisano je da doktori mogu da odbiju liječenje pacijenta koji ih vrijeđa i prijeti im.

1
A- A A+
doktor, lekar, terapija, bolesti, lečenje Foto: Guliver/Getty Images/SARINYAPINNGAM

  To je za Dan potvrdio predsjednik Ljekarske komore,  kardiohirurg Aleksandar Mugoša objasnivši da ta institucija nudi besplatnu pravnu pomoć ljekarima koji su izloženi nasilju.

On je istakao da je istraživanje pokazalo da je većina doktora u državama regiona, među kojima je i Crna Gora, izložena nekom obliku nasilja u radu sa pacijentima.

Prema podacima komora iz regiona, piše Dan, svake godine 15 odsto medicinskih radnika prijavi fizičko nasilje.

Mugoša je u razgovoru za podgorički dnevnik rekao da kazne za nasilnike i napadače u zdravstvenim ustanovama moraju biti rigorozne.

List podsjeća da je prije mjesec dana pacijent napao i izudarao doktorku i medicinsku sestru na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra, što je peti slučaj napada na zdrastvene radnike ove godine.

Mugoša je za Dan naveo da je prema sprovedenim istraživanjima, u našem regionu između 80 i 90 odsto ljekara izloženo je nekom obliku nasilja.

Srećom, to je najčešće verbalno nasilje, koje je svakako veoma neprijatno. Ljekarska komora svim svojim članovima pruža besplatnu advokatsku pomoć u slučaju izloženosti bilo kojoj formi nasilja. Kroz etički kodeks precizirali smo situacije u kojima ljekar može da odbije liječenje pacijenta, i to je ono što za sada konkretno možemo da uradimo”, objasnio je Mugoša.

On je ocijenio neophodnim da se napad na ljekara na random mjestu podrazumijeva da napadač odmah idete u zatvor i iz zatvora kasnije dokazuje svoju eventualnu nevinost.

“Kazne za napad na ljekare i medicinske radnike moraju biti ozbiljne i rigorozne, jer jednostavno nije normalno fizički napadati osobu u trenutku dok vam ta ona na bilo koji način pomaže”, rekao je Mugoša za Dan.

Komora je Etičkim kodeksom propisala da ako se pacijent koji je upoznat sa svojim stanjem, a sposoban je da samostalno odlučuje, ne ponaša u skladu sa odlukama liječenja i prevencije bolesti, ljekar može odbiti dalju brigu o takvoj osobi, ali pod uslovom da ga prethodno uputi na drugog ljekara ili zdravstvenu ustanovu.

Sve vijesti