Upoznajte ljepote Srbije: Vodopad Veliki buk (FOTO)

Autor:

Pogledajte fotografije, zaljubićete se.

Upoznajte ljepote Srbije: Vodopad Veliki buk (FOTO) Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Iako su školska djece na raspustu i nema ekskurzija, Resava je puna turista, najviše ih je u Resavskoj pećini, kod Vodopada Lisine - Veliki buk, srednjovjekovnog manastira Manasija ali i onih koje privlači vodopad Prskalo, prirodni rezervat prašuma Vinatovača ili istorija ugljarstva ovog kraja smještena u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku.

Resavu, Beljanicu i Kučajske planine ovih dana, pohode i ljubitelji planinarenja, speleoloških atrakcija, berači gljiva, lovci na divljač i pastrmke, izjavili su Tanjugu turistički radnici i vlasnici restorana i ugostiteljskih objekata u ovom kraju i šumari.

Pogledajte fotografije:

U Resavskoj pećinu, speleološkom biseru i najposećenijoj pećini Srbije, i dragulju Grnje Resave, kako zovu vodopad Lisine, posebno je velika posjeta vikendom. Dolaze domaći gosti iz gotovo svih krajeva Srbije, ali iz inostranstva.

Zadovoljni su i ugostitelji u "Lisinskom raju" i "Vodopadu", u kojima se vikendom traži mjesto za stolom da se ruča ili popije piće.

Resavska pećina, koju je lane posjetilo 70.000 domaćih i stranih turista. Za turiste je otvorena 1972. godine. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posjetioce je dostupno 800 metara. S obzirom da je stalna temperatura u pećini sedam stepeni, na ulazu u pećinu gostima, koji nisu dobro obučeni, iznajmljuju jakne, cijena je 100 dinara.

Lisine, sa vodopadom Veliki buk je Spomenik prirode prve kategorije i turistička atrakcija na padinama planine Beljanice.

Nalazi se na 380 metara nadmorske visine a voda pada sa 25 metar visine u jezero. Privlačno da se napravi selfi i fotografija a prave ih svi koji imaju "pametne" telefone.

A ako niste vidjeli Zasavicu, propustili ste mnogo: