Đukanović: Zabrinjava usporavanje politike proširenja

Autor:

Sastanak država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na kojem učestvuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović počeo je danas u Sarajevu.

Đukanović: Zabrinjava usporavanje politike proširenja Foto: Vlada Crne Gore

Mi u Crnoj Gori čvrsto vjerujemo da je evropska perspektiva jedini garant da region Jugoistočne Evrope zaista pretvorimo u zonu mira, sigurnosti, bezbjednosti i razvoja, što je i temeljni cilj Procesa saradnje. Zato nas zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja, kazao je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP u Sarajevu.

U svom govoru Đukanović je istakao koliko je za nas važno imati EU kao partnera koji podstiče reformske procese i daje jasnu i nepromjenjivu perspektivu, koliko je vrijeme dragocjeno i koliko je nužno koristiti ga odgovorno i racionalno.

"Kako zbog Balkana koji je već propustio puno svojih istorijskih prilika, tako i zbog Evrope koja rizikuje da propusti sadašnju priliku i potvrdi i unaprijedi svoju konkurentnost i prestižnost u aktuelnom globalnom prestrojavanju", kazao je predsjednik na sastanku država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu.

Đukanović je kazao da nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj zemalja Zapadnog Balkana od jasne upućenosti Regiona na EU.

"I ovom prilikom naglašavam dva ključna aspekta – sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje, transportno, energetsko i digitalno. I naravno obrazovanje. Teško je govoriti o razvoju, mobilnosti radne snage i slobodnom protoku roba i kapitala u fizički slabo povezanom regionu i u uslovima deficita znanja", kazao je Đukanović .

Izvor: Youtube/Predsjednik Crne GorePredsjednik Crne Gore

Predsjednik je podsjetio na istraživanje koje je sproveo Savjet za regionalnu saradnju da jedna trećina mladih na Zapadnom Balkanu, starosti od 25-34 godine, nije zadovoljna vještinama koje im pruža postojeći obrazovni sistem a koje su im neophodne u obavljanju posla; dok je kod više od trećine njih, tačnije 36%, u posljednjih 12 mjeseci bilo traženo da ili nauče nove ili poboljšaju postojeće vještine.

Milo Đukanović Foto: Vlada Crne Gore

"Ako pogledamo taj podatak i u kontekstu onoga da 61% mladih u regionu članstvo u EU vidi kao 'dobru stvar', vezujući ga za povećanje mogućnosti putovanja, obrazovanja i rada u inostranstvu, onda je nesumnjivo jasno šta mora da bude prioritet naših politika i vlada. Ako se tome doda da nam populacija ubrzano stari, a po čemu region ipak prati trendove razvijenog svijeta, i da imamo već dugo prisutnu praksu masovnog odlaska mladih, o čemu nam više mogu govoriti i zemlje učesnice ovog procesa a koje su članice Unije, onda je ozbiljnost situacije i važnost pravovremene reakcije još naglašenija", kazao je Đukanović.

Prema Đukanovuć i samit u Poznanju je potvrdio da je određeni napredak postignut, ali i da preostaje dosta onoga na čemu treba intenzivno raditi i gdje treba uvećati napore i međusobno povjerenje.

Milo Đukanović Foto: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je ponovio zahvalnost vladama zemalja na podršci tom projektu u Poznanju.

On je istakao da Crna Gora pozdravlja deklaraciju koja će danas biti usvojena.

"Ostajemo snažno posvećeni promociji dobrosusjedske politike i regionalnoj saradnji u pravcu jačanja demokratije, uzajamnog razumijevanja i povjerenja i međusobne povezanosti. Čvrsto vjerujemo da je neophodno nastaviti sa onim aktivnostima i politikama koje su komplementarne evropskoj integraciji regiona. Kao potvrdu tome iduće godine Crna Gora će predsjedavati Centralnoevropskom inicijativom i Zapadnobalkanskim fondom. Vjerujem da će to biti prilika da se dodatno osnaže regionalni procesi i sinergija različitih inicijativa", zaključo je Đukanović uz čestitke Kosovu za preuzimanje predsjedavanja Procesom i poželio uspjeh u realizaciji zajedničkih ciljeva.

Današnjim sastankom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovom inicijativom.

Sve vijesti