Novo "oružje" Instagrama u borbi protiv zlostavljanja

Autor:

Društvena mreža će se ovako boriti protiv toksičnih komentara, mislite li da je dovoljno?

Novo "oružje" Instagrama u borbi protiv zlostavljanja Foto: Instagram

Instagram pokušava da se izbori sa sajber zlostavljanjem uz pomoć nove opcije.

Adam Moseri iz Instagrama napisao je na svom blogu da se cijela kompanija svim snagama trudi da se izbori sa "toksičnim" komentarima koji, u najekstremnijim slučajevima, dovode i do samoubistava.

"Znamo da možemo da uradimo više kako bismo spriječili zlostavljanje na svojoj platformi, i znamo da moramo i žrtvama da damo više šansi da stanu u sopstvenu odbranu," napisao je on.

Instagram je zato uveo AI tehnologiju koja će prepoznavati problematične riječi u komentarima i... PITATI korisnika da li je siguran da želi tako da napiše to što je napisao.

Preciznije, neće ga spriječiti da postavi ružan, uvredljiv i maliciozan komentar, već će samo iskočiti obavještenje "jeste li sigurni da želite to da napišete". Korisniku će se pojaviti i opcija "Saznaj više", a klik na nju odvešće na kratki tekst koji objašnjava da Instagram želi da "zamoli ljude da razmisle o tome da li ostavljaju komentare kakve drugi korisnici često prijavljuju kao uvredljive".

Ako je neko baš riješio da ostavi užasan komentar, Instagram ne može da ga spriječi da to uradi, to obavještenje može i samo da skloni sa ekrana.

Sve vijesti