"CG odlučna u borbi protiv kriminala i terorizma"

Autor:

CG pouzdan je partner u borbi protiv svih oblika transnacionalnog kriminala i odlučna je da spriječi da nelegalno oružje i municija završe u rukama kriminalaca ili terorista,poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić

"CG odlučna u borbi protiv kriminala i terorizma" Foto: Uprava policije

On je, na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju, kazao da Crna Gora ulaže značajne napore u realizaciji svih sedam ciljeva predviđenih Mapom puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

„To doprinosi unaprjeđenju bezbjednosti građana, a time i većoj bezbjednosti regiona i Evrope u cjelini“, rekao je Nuhodžić na sastanku na kojem su, na poziv ministarke unutrašnjih poslova i administracije Poljske Elžbijete Vitek učestvovali i ministri unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

On je poručio da je Crna Gora pouzdan partner u borbi protiv svih oblika transnacionalnog kriminala i odlučna je da spriječi da nelegalno oružje i municija završe u rukama kriminalaca ili terorista.

Nuhodžić je naglasio da su nadležne institucije Crne Gore spremne da u saradnji sa partnerskim službama, kroz razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka, doprinesu zajedničkom regionalnom odgovoru na problem ilegalnog posjedovanja i krijumčarenja vatrenog oružja.

„Jačajući kapacitete za borbu protiv trgovine oružjem istovremeno jačamo kapacitete za što efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma, a to je naš zajednički cilj“, istakao je on.

Nuhodžić je naveo da su aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bile usmjerene na usklađivanje strateškog i normativnog okvira sa standardima EU, jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta, poboljšanje infrastrukture za bezbjedno skladištenje oružja, municije i eksploziva, uništenje njihovih viškova, te da se kontinuirano sprovodi postupak dobrovoljne predaje oružja.

On je dodao da je crnogorska policija tokom prošle godine podnijela 295 krivičnih prijava, protiv 319 osoba i oduzela 1.007 komada različitih vrsta vatrenog oružja, više od 108 kilograma eksploziva i 18.782 komada municije različitog kalibra.

Nuhodžić je dodao da je u prethodnih pet godina, kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koja se realizuje u saradnji sa međunarodnim organizacijima i civilnim sektorom, uništeno oko šest hiljada komada vatrenog oružja i njegovih djelova i blizu 90 hiljada komada municije različitog kalibra.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, on je razgovarao sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbjednost Benom Valasom.

Ministri su zajednički ocijenili da je unaprjeđena saradnja između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti unutrašnjih poslova, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Sve vijesti