Amsterdam: Zatvara se četvrt "crvenih fenjera"?

Autor:

Izlozi u kojima skromno odeveni seksualne radnice i radnici privlače mušterije u Amsterdamu, mogli bi da budu zauvek zatvoreni.

Amsterdam: Zatvara se četvrt "crvenih fenjera"? Foto: Guliver/Getty Images/curtoicurto

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema predložila je da se u uličicama koje čine čuveni amsterdamski rejon "crvenih fenjera" u izlozima više ne vide ponuđači seksualnih usluga ili da se prostitucija premesti u neki drugi deo grada, preneo je AP. 

Halsema je rekla da je cilj njene ideje da se zaštite prava seksualnih radnika, spreči kriminal i smanje problemi lokalnim stanovnicima i kompanijama. 

Ona planira da razmotri četiri predloga za budućnost rejona "crvenih fenjera" na dva sastanka krajem ovog meseca sa onima na koje se on odnosi. 

U septembru, gradska skupština će, takođe, raspravljati o njima pre sužavanja opcija i provere njihove finansijske i pravne održivosti.

Najava javnih konsultacija o budućnosti rejona u kojem se nalazi 330 prozora za prostituciju označava najnoviji pokušaj amsterdamskih zvaničnika da očiste deo istorijskog centra grada koji je poslednjih godina postao bučan i prenatrpan magnet za turiste.

Rejon "crvenih fenjera" postoji vekovima blizu glavnog gradskog plovnog kanala. 
Poslednjih godina, lokalna samouprava je nastojala da smanji broj prozora i da obnovi taj rejon, ali sa ograničenim uspehom.

Uglavnom uveče, velike grupe turista lutaju ovim područjem, u kojem se, takođe, nalaze barovi i kafići koji prodaju marihuanu.

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da su za pojedine turiste seksualni radnici ništa više od atrakcije za gledanje.

Sve vijesti