"Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu"

Autor:

Predsjednik CG Milo Đukanović primio je poslanika EP i specijalnog izvjestioca Čarlsa Tanoka i uručio mu Orden crnogorske zastave prvog stepena u znak poštovanja za sve što je uradio za CG tokom mandata specijalnog izvjestioca

"Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu" Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Đukanović iskazao je poštovanje za izuzetno uspješnu saradnju sa poslanikom Tanokom tokom dugog perioda i zahvalio što se i ovih dana u Kolašinu obratio mladim polaznicima diplomatske škole.

On je podsjetio da su godine tokom kojih je Tanok bio izvjestilac za Crnu Goru, bile veoma važne, u kojima smo ostvarivši svoj nacionalni cilj, obnovu nezavisnosti, promovisali svoje strateške prioritete- članstvo u NATO i EU.

“Vi ste bili jedan od najvažnijih partnera u tom procesu i iz prvog plana svjedočili svim našim koracima i uspjesima na tom putu, od vizne liberalizacije, predaje kandidature, početka pregovora, do liderske pozicije u pregovaračkom procesu”, kazao je Đukanović.

Podsjetio je i na snažnu podršku Čarlsa Tanoka tokom procesa prijema u NATO. U tom smislu, zahvalio je Tanoku za važnu i promotersku ulogu evropske perspektive Crne Gore, ali i cijelog Balkana. Uz zahvalnost i za kritičke ocjene, koje smo uvijek doživljavali dobronamjerno, predsjednik je poručio da će i po završetku mandata u EP, Tanok biti prijatelj Crne Gore, navedeno je u saopštenju.

Dugogodišnji izvjestilac za Crnu Goru kazao je da je odlikovanje za njega velika čast koje će čuvati do kraja života.

Ističući da je u Crnu Goru na početku mandata došao kao prijatelj, u međuvremenu je razvio još veću privrženost i dajući izbalansirane i fer kritike svjedočio napretku Crne Gore.

”Ostvarili ste sjajan napredak u kojem ste Vi imali posebnu ulogu. Crna Gora je od jedne male nezavisne zemlje postala napredna NATO članica, buduća članica EU i faktor stabilnosti na Balkanu", kazao je Tanok.

Đukanović- Tanok Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je naglasio da Crna Gora ima prijatelja u EP, koji moraju razumjeti izazove sa kojima se suočavamo i opstajemo poput pokušaja terorizma 2016. Vaša baklja demokratije, primjer je za region, kazao je Tanok.

Sagovornici su tokom susreta razmijenili mišljenja i o aktuelnim prilikama u EU, sa osvrtom na izbor novih čelnika evropskih institucija.

Predsjednik je iskazao uvjerenje u postojanje magistralnih ciljeva EU, ističući interes da politika proširenja ostane u životu i da ima svoje mjesto u agendi EK.

"Crna Gora ostaje fokusirana na evropsku budućnost i razvoj društva u pravcu modernih evropskih vrijednosti i evropskog kvaliteta života", kazao je on.

Zbog ostvarenja tog cilja, spremni smo da realizujemo socijalne i ekonomske reforme, nepokolebljivo ćemo raditi u tom smjeru, a uvijek je dragocjeno kada imamo partnera koji nas na to podstiče", kazao je Đukanović.

Poslanik Tanok potvrdio je da će i dalje pratiti procese uvjeren da će Crna Gora unijeti novi kvalitet u EU.

“Doći ću u Podgoricu da vidim evropsku zastavu", poručio je Tanok.

Susretu su prisustvovali i ambasadorka UK Alison Kemp i šef delegacije EU Aivo Orav.

Sve vijesti