"Integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja ZB"

Autor:

Uz sve evropske slabosti, integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom razogovora sa američkim politikologom, piscem i profesorom Jošihirom Frensisom Fukujamom.

"Integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja ZB" Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Fukujama boravi u Crnoj Gori u okviru programa „Prestižna Liderska akademija za razvoj“, koju organizuju Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je naglasio da je naša zemlja iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija, prije svega zbog potrebe za usvajanjem evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta života kroz proces reformi.

Fukujama je kazao da je razlog njegovih učestalih dolazaka u naš region postojanje konfrontacije dva sistema, liberalne demokratije sa jedne i sistema koji dominantno dolazi iz Rusije i drugih zemalja.

On je poručio da NATO predstavlja najozbiljniji savez na svijetu i mehanizam koji čuva naše vrijednosti. Ukazujući na savremene opasnosti poput populizma, socijalnih mreža i globalizma, iskazao je uvjerenje u opstanak i pobjedu demokratskog sistema vrijednosti i razvoj demokratije.

“NATO i EU nude mnogo bolje opcije, nego alternative kojima smo izloženi”, kazao je Fukujama.

Đukanović i Fukujama razgovarali su i o drugim aktuelnim evropskim i globalnim pitanjima.

Sve vijesti