Crna Gora posvećena politici rodne ravnopravnosti

Autor:

Crna Gora, kao saveznica NATO-a, snažno je posvećena politikama Alijanse, među kojima je i pitanje rodne ravnopravnosti, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Crna Gora posvećena politici rodne ravnopravnosti Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je primio danas specijalnu predstavnicu NATO-a za žene, mir i bezbjednost Kler Hatčinson, koja boravi u Crnoj Gori povodom učešća na Ljetnjoj školi „Gavro Vuković“.

Darmanović je naveo da je zadovoljan dolaskom Hatčinson na taj važan forum koji okuplja mlade diplomate iz više od 30 država svijeta.

On je istakao da je Crna Gora, kao saveznica NATO-a, snažno posvećena politikama Alijanse, među kojima je i pitanje rodne ravnopravnosti.

„Ponosni smo na činjenicu što je majorica Vojske Crne Gore Sanja Pejović upućena u julu prošle godine na mjesto savjetnice za rodna pitanja Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu u SHAPE“, rekao je Darmanović.

On je naglasio da Crna Gora intenzivno radi na primjeni akcionog plana za Rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost.

Hatčinson je pohvalila doprinos Crne Gore politici rodne ravnopravnosti i istakla da država ima značajan broj žena u sektoru odbrane.

"Na toj liniji, kazala je da je Crna Gora primjer dobre prakse koji treba iskoristiti u daljoj promociji kvalifikovanih žena na važnim pozicijama unutar NATO-a“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, tokom razgovora istaknut je značaj daljeg snaženja saradnje i razmjene iskustava u cilju većeg prisustva žena u strukturama Alijanse.

Sve vijesti