ANKETA: Koga podržavate - vlast ili SPC u Crnoj Gori?

Autor:

Dugogodišnja konfrotacija najviših državnih i zvaničnika Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija SPC u Crnoj Gori ušla u zavšrnu fazu.

ANKETA: Koga podržavate - vlast ili SPC u Crnoj Gori? Foto: MONDO

Generaciji naših predaka ostao je jedan važan korak koji ćemo ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova crnogorske autokefalne crkve“.

Ovim riječima predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović na opštinskoj izbornoj konferenciji te partije u Nikšiću 8. juna obznanio je finalnu rundu dugogodišnjeg sukobljavanja vladajuće koalicije sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i eparhijama SPC u Crnoj Gori.

Đukanović je tom priliko poručio da "SPC pokušava da kroz razne forme opstruira ono što su evropska htenja, evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći da na taj način opstruira uspostavljanje pravne države".

Ključni odgovor MCP uslijedio je nedjelju dana kasnije na Trojičindanskom saboru ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na kojem je mitropolit Amfilohije pozvao one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

On je poručio okupljenima je da su "zlo, grijeh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svijetu".

"Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", rekao je mitropolit Amfilohije.

Finalna konfrontacija državnih zvaničnika i najviših sveštenika SPC u Crnoj Gori rasplasmala se neposredno uoči izjašnjavanja Venecijanske komisije
o Predlogu zakona o slobodi vjeroisposvjesti po kojem sva crkvena imovina SPC stečena do 1918. godine postaje državno vlasništvo.

Nakon objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije, koje su vlast i SPC različito protumačile, sukob je dobio novi zamajac nakon što je objavljeno pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u kojem je iskazano čuđenje Đukanovićevoj podršci stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske.

Nedavno smo u Vaseljenskoj Patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske”, naveo je, izmežu ostalog, patrijarh Vartolomej.

U pismu Đukanoviću vaseljesnki patrijarh je dodao: ”Uvjereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumjeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda.”Vaša Ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao miješanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima”.

IZJASNITE SE U NAŠOJ ANKETI:Sve vijesti