Prve žrtve vrućina u Italiji i Španiji

Autor:

Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i sjevernom delu Italije, dok je u Milanu za 35% povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih uslijed visokih temperatura

Prve žrtve vrućina u Italiji i Španiji Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus


U tom gradu je značajno povećano i korišćenje električne energije zbog rada klima uređaja, zbog čega povremeno dolazi do "zamračenja" prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Sa druge strane, stotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gde je registrovano čak 45,9 stepeni i gdje je izgorelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe.

PAKLENI JUN: Stručnjaci objasnili zašto je to tako

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.
Francuski mediji prenijeli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu.

U Parizu je takođe izmjerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španije zabilježene su veoma visoke temperature od čak 43 stepena u pojedinim regionima.
U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona.

Na severoistoku Španije, u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspjela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u sjeveroistočnoj pokrajini Taragona.

GORE ZEMLJA I NEBO! U Francuskoj izmjereno 45 stepeni

Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom delu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Sve vijesti