Italija na nogama: Srbin izvozio otrovni sok jabuke

Autor:

Italijanska policija je u potrazi za srpskim državljaninom, vlasnikom firmi za proizvodnju sokova koji je osumnjičen da je izvozio iz Srbije koncentrisani "organski" sok od jabuke koji sadrži otrovne materije.

0
A- A A+
celer, jabuka, smuti, ishrana Foto: Guliver/Getty images, rrvachov

Koncentrisani sok namenjen je za dalju proizvodnju, u džemovima i marmeladama, a stigao je iz Srbije pun štetnih materija, otrova i u nekim slučajevia visokom koncentracijom patogena, piše italijanski mediji.

Prisutnost toksina je bila znatno iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu - čak sedam hiljada mikrograma.

Prevaru kriminalne grupe je istražuje tužilaštvo u Pizi, a kao organizatori se navode dvojica preduzetnika i tog grada, prenosi "Kurir".

Rusi nam oprostili, možemo da izvozimo voće

Srbin koji se traži je, kako se navodi, direktor firme za proizvodnju soka u Srbiji, a od Toskanaca je dobijao lažne sertifikate, uz pomoć kojih je mogao da izvozi u EU.

Srpske vlasti nisu sarađivale sa italijanskim istražiteljima, niti su odgovorile da li će pritvoriti osumnjičenog, ali su inspektrori Ministarstva poljoprivrede Srbije presreli tovar od 30 tona koncentrata sa otrovnim mikrotoksinom patulinom, pišu mediji.

Ukoliko se ispostavi da je sumnja tačna, sprski privrednik bi mogao da odgovara za plasiranje 1.411 tona soka, vrednog pet miliona evra.

U Italiji u pritvoru su dvojica braće koji su vlasnici jedne kompanije koja se bavi trgovinom italijanskom hranom.

Ceo slučaj su pokrenuli inspektori iz Nemačke i Holandije, koji su posumnjaili u poreklo i sastav soka.

Tagovi:
Sve vijesti