Tuzi se i na internetu odvajaju od Podgorice!

Autor:

Nova opština Tuzi i Golubovci (opština u sastavu glavnog grada) dobiće posebne domene za svoje internet prezentacije odnosno sajtove, piše Pobjeda.

0
A- A A+
Opština Tuzi Foto: Promo/Opština Tuzi

  Podgorički dnevnik navodi da je ovo potvrđeno iz Ministarstva ekonomije.

Informacije o Tuzi I Golubovcima nalaze se još uvijek na sajtu podgorica.me. S obzirom da domen golubovci. me, u momentu formiranja novih opština nije bio registrovan, on je odmah povučen iz slobodne prodaje i rezervisan za potrebe gradske opštine.

Domen tuzi.me je u tom trenutku već bio zauzet, piše Pobjeda, dodajući da kako se domen ne može nikom oduzeti (osim dogovornim otkupljivanjem prava korišćenja od vlasnika ili u slučaju da vlasnik domena ne obnovi pravo korišćenja), opština Tuzi je registrovala domen tuzi.org.me, koji je bio slobodan u vrijeme podnošenja zahtjeva za registraciju. 


Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da broj domena koji može da zakupi bilo koje fizičko ili pravno lice nije limitiran. Svi, uključujući i lokalne samouprave, imaju mogućnost da zakupe domene koji su im od značaja.

“Odluku o zakupu internet domena donosi opština na način na koji je to regulisano njenim pravilima i propisima. Saglasnost od Ministarstva ekonomije, kao resornog ministarstva za pitanja upravljanja nacionalnim domenom, nije potrebna, te ne postoji zakon koji reguliše pitanje davanja saglasnosti za registraciju domena”, objasnili su iz tog Vladinog resora, prenosi Pobjeda.

Zakup slobodnih internet domena funkcioniše na principu ,,first-come, first-served“, što znači da zakupac koji prvi izvrši registraciju domena, stiče legitimno pravo na njegovo korišćenje u skladu sa uslovima korišćenja.

Od ostale 23 crnogorske opštine, 17 posjeduje domen grad.me, na primjer budva.me, rožaje.me, žabljak.me itd.

Samo opština Tivat nema nacionalni domen me, već generički - opstinativat.com.

Sve vijesti