"Rusija će snositi odgovornost za propast INF-a"

Autor:

Rusija će snositi odgovornost za propast Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i dodao da NATO, u slučaju odgovora na njegovo kršenje, neće raditi iste stvari kao Moskva.

"Rusija će snositi odgovornost za propast INF-a" Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

On je, na konferenciji za novinare kazao da su na sastanku ministara odbrane u Briselu raspravljali o Sporazumu o INF-u i odgovoru NATO, ali i da su umali sastanak Grupe za nuklearno planiranje kako bi razgovarali o istom pitanju.

Stoltenberg je dodao da ruski raketni sistem SSC-8 krši Sporazum o INF-u i predstavlja značajnu prijetnju sigurnosti.

„Već više od tri decenije Sporazum o INF-u je bio orijentir u kontroli naoružanja, pružanju veće sigurnosti i stabilnosti i za NATO i za Rusiju“, naveo je Stoltenberg.

On je kazao da NATO i dalje poziva Rusiju da se vrati poštovanju INF-a.

„Međutim, ne vidimo nikakav znak da je Rusija voljna to učiniti, već nastavlja da proizvodi i koristiti rakete SSC-8. Tako se NATO priprema za svijet bez Ugovora o INF-u“, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da su se ministri saglasili da će Alijansa reagovati ako se Rusija ne uspije da se vrati poštovanje i dodao da će NATO ostati odmjeren u svemu što radi.

Kako je naveo Stoltenberg, ministri su danas potvrdili da Alijansa ne namjerava da razmiješta nove kopnene nuklearne proektile u Evropi.

On je dodao da NATO neće raditi iste stvari kao Rusija i da ne žele novu trku u naoružanju.

„Ali u isto vrijeme moramo nastaviti da održavamo vjerodostojno odvraćanje i odbranu. To je NATO-ova misija“, istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse je saopštio da su ministri kao moguće mjere NATO-a razmotrili program vježbanja, obavještajni rad, nadzor i izviđanje, navodeći da će osigurati da nuklearno odvraćanje ostane bezbjedno, sigurno i djelotovrno.

Prema njegovim riečima, saveznici su i dalje čvrsto predani očuvanju djelotvorne kontrole naoružanja.

„Duboko žalimo zbog nepridržavanja Rusije i, nažalost, vrijeme ističe. Povlačenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Ugovora o INF-u stupiće na snagu 2. avgusta, ali Rusija još ima priliku da učini pravu stvar i spasiti Sporazum“, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da je planirano da naredne sedmice bude održan sastanak Savjeta NATO-Rusija kako bi prenijeli jasnu poruku saveznica Alijanse.

„Izbor Rusije je jednostavan. Vratite se na pridržavanje i pridržavajte se obaveza u vezi s kontrolom naoružanja, ili nastavite svoje neodgovorno i opasno ponašanje i snosite punu odgovornost za propast INF-a“, poručio je Stoltenberg.

Sve vijesti