Google da plati odštetu od 1.000 € po korisniku?!

Autor:

U Francuskoj pokrenuta kolektivna tužba protiv Google kompanije zbog kršenja privatnosti korisnika.

Google da plati odštetu od 1.000 € po korisniku?! Foto: Promo/Google/MONDO portal

Google je već platio gotovo osam milijardi dolara kazni zbog različitih grešaka, namjernih ili slučajnih, koje je napravio na evropskom tlu, ali evropske države i sama EU izgleda nema namjeru da prestanu sa kažnjavanjem sve dok Google ne bude poslovao po zakonima, koji moraju da se poštuju.

Tako je Google ponovo tužen u Evropi, ovog puta u Francuskoj, tužbom, koja je već bila najavljena prije nekoliko nedjelja. Vodeće francusko udruženje za zaštitu prava potrošača pokrenulo je kolektivnu tužbu protiv američkog tehnološkog giganta, kompanije Google, zbog kršenja pravila EU o zaštiti ličnih podataka iz 2018. godine.

U podnijetoj tužbi, udruženje "UFC Que Choisir" traži odštetu od po 1.000 eura za svakog od 200 Google korisnika, za koje je do sada utvrđeno da su pogođeni zbog Google-ovog korišćenja njihovih ličnih podataka.

To je jedan od prvih slučajeva pokretanja sudskog postupka protiv tehnoloških giganata u vezi sa primenom novih pravila EU, poznatih kao Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti ili GDPR, prenosi agencija AP.

Cilj tužbe je, kako je saopšteno, da se "okonča podmukla praksa eksploatacije ličnih podataka korisnika, naročito onih, koji koriste uređaje sa operativnim sistemom Android sa Google nalogom“, prenosi "Daily Mail".

U kompaniji Google nisu željeli da daju komentar na ovu temu.

Sve vijesti