Da se vrati u BiH čeka 90 "isisovaca", i djeca

Autor:

Više od 90 bosanskohercegovačkih državljana u Siriji čeka odluku o repatrijaciji u Bosnu i Hercegovinu. Osim muškaraca, koji se nalaze u nekoliko zatvora, i žena smještenih u dva kampa pod kurdskom kontrolom, tamo je najviše djece.

0
A- A A+
sirija isis žene Foto: Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Na pitanje o broju, za sada, identifikovanih državljana Bosne i Hercegovine u Siriji, iz Ministarstva bezbjednosti BiH za N1 su odgovorili: !U ovom trenutku broj osoba iz BiH, za koje smo sa velikim stepenom vjerovatnoće izvršili verifikovanje podatka, je 91 i koji uključuju muškarce, žene i djecu".

Djeca u kampu čekaju već dvije godine

U septembru 2019. navršiće se dvije godine otkako se u kampu Roj nalaze i tri državljanke sa devetoro djece. Nadležnima u BiH prve su uputile apel za povratak. Članovi njihovih porodica u BiH govorili su o lošim uslovima u kampu, zarazama, nedostatku pitke vode. Iz Ministarstva bezbjednosti BiH su odgovorili da su upoznati sa teškom situacijom u sirijskim kampovima i da "konačno rješenje za ovaj vrlo težak i osjetljiv problem predstavlja veliki izazov i za mnogo veće i razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine". "Trenutno smo aktivni u više slučajeva koji uključuju maloljetne osobe i o kojima ćemo kad se steknu uslovi informisati javnost u obimu i na način koji neće ugroziti gore pomenute interese i međunarodne standarde”, naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ovi podaci prikupljeni su na osnovu operativnih informacija koju su prikupile nadležne BiH agencije, u sklopu međunarodne saradnje, kao i informacije pribavljenih kroz saradnju sa članovima porodica osoba koje se nalaze u zoni konflikta, navelo je Ministasrtvo bezbjednosti u odgovoru na pitanje N1 BiH.

Dodaje se da su ove evidencije predmet daljih operativnih provjera i verifikacija.

Izručenjem Ibre Ćufurovića iz Velike Kladuše, borca Islamske države, iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu - u kampu Roj na sjeveroistoku Sirije ostalo je oko 30 bosanskohercegovačkih državljana. Od tog broja, prema dostupnim informacijama - pet muškaraca i deset žena.

U zatvorskom dijelu kampa, iz kojeg je Ćufurović izručen, nalaze se Armin Čurt, Edin Muftić, Aldin Blagojević, Nedim Mujčinović, te Elmedin Sinanović. Postoje i određeni - nepotvrđeni podaci o još jednoj muškoj osobi koja se tu nalazi.

BiH je u ranijem preriodu potvrdila identitet i prihvatilapovratak za dva državljanina koji su se nalazili zarobljeni u Siriji. Zbog tehničkih razloga vraćen je samo jedan, koji je predat u nadležnost pravosudnim organima BiH.

BiH je zajedno sa međunorodnim partnerima preduzela određene mjere, ali zbog sigurnosnih interesa kako BiH, kao i međunarodnih partnera uključenih u pomenute aktivnosti, u ovom momentu, nismo u mogućnosti da detaljnije odgovorimo”, navodi Ministarstvo.

Gotovo svakodnevno mijenjao se i broj državljana BiH koji su smješteni ili pristižu u drugi kamp - Al Hol.

Tagovi:
Sve vijesti