Prisluškuju prepiske korisnika, onda prikazuju reklame?

Autor:

Instagram se našao u centru skandala nakon što su ga korisnici optužili da prisluškuje razgovore i poruke i na osnovu tog sadržaja im plasira reklame.

Prisluškuju prepiske korisnika, onda prikazuju reklame? Foto: MONDO portal / Instagram

Sedite na kafi s prijateljima i pričate o kupovini poklona za prvi dečiji rođendan. Pričate o kolicima, šetalicama, dubku, znate već - sve što dolazi u obzir za prvi detetov rođendan. Raziđete se s prijateljima, prođe neko vreme tokom dana i počnu da vam iskaču veleprodaje i maloprodaje dečije robe i opreme. Vidite odjednom reklame svuda - Facebook, Google, Instagram… Zovete prijatelje - kod njih ista situacija, svi vide iste oglase, jer svi su pred svojim telefonima pričali o istim stvarima i CILJANI MARKETING je odradio svoje.

Čekaj, sluša li to mene Google, pomislićete i naravno da vas sluša - pisali smo o tome OVDE i kako da vas više ne sluša - ali nije u pitanju samo Google i nije u pitanju samo prisluškivanje preko mikrofona telefona /Hey, Google sad zvuči tako otrcano, zar ne?!/, nego i preko poruka, koje šaljete kroz Messenger, GMail i druge aplikacije.

Poslednji u nizu skandala sa prisluškivanjem korisnika dešava se na Instagram mreži, za koju u SAD sve više korisnika, a sumnjamo da je drugačije bilo gde u svetu, tvrdi da im prisluškuje razgovore tj. prepiske, komentare i ostale stvari, koje razmenjuju sa drugim korisnicima, pa im nakon toga plasira reklame.

Ipak, Adam Moseri je u intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS rekao da aplikacija za deljenje fotografija ne špijunira privatne razgovore svojih korisnika da bi im kasnije slala ciljane reklame, iako korisnici tvrde suprotno. "Ne gledamo vaše poruke, ne slušamo vaše razgovore. Bilo bi izuzetno problematično da to radimo. Međutim, svestan sam da će vam biti teško da mi poverujete", rekao je Moseri.

Direktor Instagram-a, čiji je vlasni Facebook, odgovorio je na to pitanje novinara pošto su se korisnicima pojavile reklame za određene proizvode, koji su pomenuti u njihovim ranijim privatnim razgovorima. Pitanje poverljivosti podataka korisnika društvenih mreža jedno je od najosetljivijih s kojima se suočava Facebook posle skandala 2018. godine s curenjem podataka koje je preuzela firma Cambridge analytica.

Moseri je skrenuo pažnju i na tehnologiju za pravljenje nameštenih, veoma realističnih video snimke na kojima se nekim poznatim ličnostima mogu staviti u usta izjave koje one nisu nikad dale. On je tu vrstu video snimaka nazvao kao "duboko lažne" (deepfake).

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi se krajem maja naljutila na Facebook, pošto je ta društvena mreža odbila da povuče namešteni, "duboko lažni" video snimak na kojem izgleda da ona govori kao da je pijana. Moseri je rekao da još ne postoji "politika" protiv takvih video snimaka i dodao da Instagram pokušava da nađe ravnotežu između bezbednosti i slobode izražavanja, što nije uvek lako.

Sve vijesti