OPASNI KAO ISIS?! Holanđani u strahu od eko-terorista

Autor:

Holandska služba za borbu protiv terorizma saopštila je danas da je na spisak terorističkih pretnji, zajedno sa islamističkim i aktivistima ekstremne desnice, stavila i "ektremističke" aktiviste koji se bore protiv - vetrenjača.

0
A- A A+
vetrenjače, vetar, vetrenjača Foto: MONDO/P. Vujić

Najmanje dva preduzeća koja grade vetrogeneratore u Holandiji odustala su od projekata u strahu od napada, čime su izgubili milione evra, navela je Antitetoristička agencija.

"Akcije ekstremističkih aktivista koju predvodi anonimna mala grupa protiv postavljanja vetrogeneratora na severozapadu Holandije, nastavljene su i ojačale poslednjih meseci", navodi se u izveštaju Agencije.

Taj problem je postao toliko ozbiljan da je policija formirala specijalnu ekipu koja istražuje preteća pisma koja upućuju ti aktivisti.

MILIJARDE OTIŠLE U VETAR: Novih 16,7 GW iz vetrenjača

Jedno neimenovano preduzeće je u aprilu odustalo od ugovora nakon dobijanja ultimatuma prema kojem ima 48 sati da "promeni stav o postavljanju vetrogeneratora", a u protivnom "iskoristiti novac koji zaradjujete na nama, za troškove obezbedjenja za vas i vašu firmu", navodi se u pretećem pismu.

I drugo preduzeće je primilo slično pismo.

Ovo je najveća morska vetrenjača na svetu

Holandija razvija "parkove vetrogeneratora" da bi postigla ciljeve sporazuma o klimi, prema kojima obnovljivi izvori energije treba da 2020. godine budu bar 14 odsto ukupnih izvora energije.

Meštani se bune zbog postavljanja vetrogeneratora, a aktivisti su na nekim mestima predvidjenim za vetrenjače napravili ilegalne deponije azbesta i postavili plakate sa slikama lokalnih zvaničnika u nacističkim uniformama.

Mafija i male HE: Iz zatvora u direktorsku fotelju

Holandija ima više od 2.500 vetrogeneratora na kopnu i 289 na platformama na Severnom moru.

Na moru manje-više ne prave probleme, ali na kopnu "farme struje na vetar" prave veliku buku i veoma su opasne po životinjski svet ako se nalaze na trasama ptica selica.

Sve vijesti