Potvrda da NATO saveznice sarađuju blisko

Autor:

Vježba "Adrion Livex 19", koja se ove godine održava u Crnoj Gori, još jedna je potvrda da NATO saveznice sarađuju blisko, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Potvrda da NATO saveznice sarađuju blisko Foto: MONDO/Miljana Dašić

On je ocijenio da ta međunarodna pomorska vježba, koja će trajati do 27. juna, pokazuje ispravnost odluke Crne Gore da uđe u NATO.

“Ono što je Crna Gora napravila 2017. godine, svakako je jedan od najispravjijih poteza, kojim je obezbijeđena potpuna sigurnost građana i imovine”, istakao je Bošković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutinom Dakićem, komandantom Mornarice Veskom Tomanovićem i ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori, Veselkom Grubišićem, posjetio u barskoj luci hrvatski obalski patrolni brod OB-31“Omiš”, koji učestvuje u međunarodnoj pomorskoj vježbi ADRION LIVEX 19.

Tokom demonstrativne vožnje u barskom akvatorijumu, zapovjednik broda, poručnik bojnog broda Ante Silić, predstavio je gostima mogućnosti “Omiša”, koji je sagrađen u splitskom brodogradilištu prije pola godine.

Navoi se da je i prezentovano spuštanja i ukrcavanja čamca, sa posadom bording tima.

“Bila je ovo veoma korisna posjeta. Upoznali smo se sa zajedničkim bezbjednosnim prioritetima kada je Jadransko more u pitanju, i na koji način možemo zajednikim snagama da preduprijedimo bilo kakvo ugrožavanje bezbijednosti akvatorijuma Jadranskog mora”, ocijenio je Bošković.

On je kazao da za ovaj tip broda postoji interesovanje i sa naše strane, da u nekim narednim godinama, postane možda dio naših oružanih snaga.

“Ali, posjeta je iskorišćena i da vidimo koje su sposobnosti i ostalih brodova mornarica zemalja koje učestvuju u vježbi, Grčke, Italije, Albanije i Slovenije”, rekao je Bošković.

U vježbi učestvuje Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

Tagovi:
Sve vijesti