Evo KADA da vježbate za najbrže sagorijevanje masti

Autor:

Ako vježbate u ovo doba dana, kalorije ćete sagorijevati još brže...

Evo KADA da vježbate za najbrže sagorijevanje masti Foto: Guliver/Getty Images/jacoblund

Već neko vrijeme idete u teretanu, a ne vidite neki napredak kada je riječ o kilaži i mršavljenju? Pa, stručnjaci kažu da je krivac za to možda termin vašeg treninga.  Naučnici iz Danske kažu da je velika razlika između vježbanja ujutro i uveče.

Tim naučnika tvrdi da se tokom jutarnjeg treninga sagorijeva mnogo više masti, a sa druge strane, vježbanje kasnije tokom dana ili uveče pomaže da sagorijevate više kalorija nakon treninga.

"Čini se da postoji velika razlika između efekata vježbanja ujutro i uveče", kaže profesor Jonas Tribak sa Univerziteta u Kopenhagenu. "Te razlike vjerovatno nastaju zbog cirkadijalnog sata".

On objašnjava da jutarnji trening pokreće "programe" u ćelijama mišića, čineći ih efikasnijim i sposobnijim za obradu šećera i masti.

"Kasniji trening, sa druge strane, povećava potrošnju energije cijelog tijela duži vremenski period", dodaje.

Istine radi, ova studija je sprovedena na laboratorijskim miševima, a ispostavilo se da jutarnji trening ima najbolji efekat na ćelije mišića, pomažući im da brže sagorijevaju šećere i masti.

S obzirom na to da večernji treninzi pomažu telu da duži vremenski period (i nakon treninga) sagorijeva kalorije, dr Tribak kaže da "ne može eksplicitno da kaže da je jutarnji trening bolji od večernjeg".

Jedino što može da tvrdi za sada je da jutarnji i večernji trening različito djeluju na tijelo, a potrebno je uraditi i još testiranja na ljudima.

Ipak, ako već neko vrijeme idete u teretanu i ne vidite neke rezultate, ništa vas ne košta da pokušate da promijenite termin treninga i vidite da li će rezultati biti bolji...

Tagovi:
Sve vijesti