Karate klub "Iskra" - kontinuitet dobrih rezultata

Autor:

Minulih godina, karate klub “Iskra” u kontinuitetu bilježi izvanredne rezultate. Kao krunu velikog rada i dobre organizacije govori rezultat sa Balkanskog prvenstva za djecu koje je održano prvog juna u Banja Luci

Karate klub "Iskra" - kontinuitet dobrih rezultata Foto: Promo/KK Iskra

Na ovom takmičenju karatisti Iskre osvojili su šest odličja.

 Sjajni rezultati bili su povod za razgovor sa predsjednikom kluba Vukom Žarićem.

"Prije tri godine, u klubu smo napravili petogodišnju strategiju koja za rezultat ima osvajanje medalja na reprezentativnom nivou za Crnu Goru. Neću biti neskroman ako kažem da ove medalje za nas u Klubu nijesu iznenađenje. One su plod velikog rada i odricanja u proteklom periodu. Imali smo sreću, da smo dobili brzu potvrdu u vidu rezultata, da smo na pravom putu", ističe on.

Tri stvari, kako navodi, recept su uspjeha karate kluba "Iskra" - “Trening, trening i opet trening”.

Osnovna vodilja u "Iskri" je da djeca prvashodno zavole sport.

"Recept uspjeha treba tražiti u dobroj organizaciji, velikom radu i posvećenosti (takmičara, trenera, roditelja), porodičnom odnosu koji njegujemo u Klubu,  strašću za putovanjima, takmičenjima i slično", objašnjava.

najmladji takmicar Vlado Raicevic u akciji Foto: Promo/KK Iskra najmladji takmicar Vlado Raicevic u akciji

Najvještije karatiste trener Žarić, kako kaže, ne može da istakne, ali sa aspekta rezultata to su Stefana Miljanić - šampion Balkana, Tamara Klisić i Vuk Vučinić – vicešampioni Balkana, osvajači bronzanih odličja – Viktorija Vukadinović, Anes Arifaj i kata tim djevojčica 2008 godišta – Tamara Klisić, Katarina Vlahović i Viktorija Raičević.

"Naravno, moram da napomenem i takmičare koji su se izgubili poslednju borbu u borbi za medalju (5.mjesto) – Nemanja Dragaš, Branko Lazović i Balša Vojinović".

Koliko je teško bilo osvojiti medalju na Balkanskom prvenstvu?

"Mi u karateu volimo da kažemo “Medalja se osvaja na treningu, na takmičenju samo podješ za nju”. Ako vam kažem da smo u prethodnih 12 mjeseci nastupili na preko 20 turnira, da smo imali više kontrolnih mečeva sa KK “Gorštak” i “Omladinac”, da smo od Nove godine do 1.juna odradili preko 160 treninga – odgovor se sam nameće".

Klub je podijeljen u nekoliko ekipa, u zavisnosti od uzrasta, afiniteta i mogućnosti. Za one najmlađe uzrasta četiri do pet godina postoji karate vrtić. Instruktor u karate vrtiću je naš dugodišnji karate reprezentativac, danas internacionalni sudija Aleksandar – Aco Rajković, majstor karatea 4.DAN.

Takođe, postoji i karate škola – kojom rukovode Alen Vukčević i Marko Dučić.

"Iz škole selektujemo takmičare koji će preći u takmičarsku grupu, koji će  samim tim nastupati na turnirima. U okviru takmičarske imamo ekipu za kate koju vode treneri Mijat Vojvodić, Srdjan Vuković, na  čelu sa Jugoslavom Bukilićem – selektorom seniorske reprezentacije, i ekipu za borbe koju čine Miladin Beli Djurović, Miljan Petrić, na čelu sa Nenadom Vojinovićem", objašnjava Žarić i ističe da su svi treneri akademski obrazovane osobe.

U toku su pripreme za ljetnji kamp, koje karatisti Iskre sada već tradicionalno obavljalju u Breznama, u Pivi. 

"Moto kampa već dobro poznat »Djeca ne pamte dobre dane ispred televizora« je u potpunosti opravdavao očekivanja svih kampera. Pored karate vještine, ovaj kamp ima za cilj edukaciju i povećanje stepena svijesti o zdravim životnim navikama, poboljšanje i unaprijedjenja zdravlja, kao i zbližavanje i povezivanje omladine. Boravkom na planini, takmičari su pored obaveznih karate treninga (na dnevnom nivou se održavaju 3 treninga) imali organizovane i brojne druge aktivnosti. Djeca su prisustvovali radionicima u kojima su saznali kako se proizvodi sir, kako se prede vuna, kako se živjelo  70-tih i 80-tih godina u prošlom vijeku na selu (radionica starih zanata), uz nezaobilazno planinarenje i upoznavanje ljekovitog bilja ovih prostora", kaže trener Žarić.

kk iskra Foto: Promo/KK Iskra

Tokom trajanja kampa, treneri posebno ističu važnost shvatanja karatea kao dio ličnog usavršavanja i usvajanja kao životne filozofije, a ne samo kao fizičke aktivnosti koja ima za cilj osvajanje pojasa ili učestvovanja na takmičenju. Karate kamp će se održati u Etno selu Montenegro od 18. avgusta 2019. godine.

Iskra je jedan od rijetkih klubova u  kojima je angažovan psiholog.

"U junu 2018. godine napravili smo saradnju sa renomiranim psiholog sa iskustvom u radu sa sportskim ekipama, g-djom Marijom Babić. Trudimo se da uoči velikih takmičenja napravimo tribine, na kojima bismo otvoreno pričali o stvarima na kojima bi trebalo raditi. Tribine su namijenjene kako takmičarima, tako i roditeljima, ali i trenerima. Neke od tema koje su obradjivane su – motivacija takmičara, pobjeda vs poraz kao dvije varke koje treba podjednako doživljavati, uloga roditelja u odrastanju mladih sportista, i slično", kaže on.

Brezna 2017 Foto: Promo/KK Iskra Brezna 2017

Pred takmičarima KK “Iskra” je priprema za nastup na Svjetsku ligu, koji će se održati 5. jula u Umagu, Hrvatska. Ovo će biti njihov premijeran nastup, na ovom izuzetno jakom turniru koji okuplja najbolje borce iz čitavog svijeta. Nakon toga im slijedi zaslužen ljetnji odmor do 10. avgusta kada će se okupiti takmičarska grupa. Sa početkom školske počinje okupljanje i karate škole. Svakako je preporuka za svako dijete da bude član ovog veoma uspješnog kolektiva. Svoje treninge održavaju na nekoliko lokacija – u Danilovgradu u Fortis fitness centru, u Podgorici u osnovnim školama “Pavle Rovinski”, “Radojica Perović”, “Štampar Makarije” – dok im je trenažni centar u okviru Energy gym-a u Streljačkom centru Ljubović.

Sve vijesti