Ove sezone očekujemo oko 80 hiljada turista iz Kine

Autor:

Crnu Goru ove sezone posjetiće oko 80 hiljada turista iz Kine, ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović za Dnevne novine.

Ove sezone očekujemo oko 80 hiljada turista iz Kine Foto: MONDO

"Crna Gora bi sada imala na stotine hiljada turista iz Kine da je prije šest, sedam godina napravila viznu liberalizaciju, a ovako će ih ove godine biti do 80 hiljada", kazao je on Dnevnim novinama.

Radulović je podsjetio da je prošle godine Crnu Goru posjetilo oko 40 hiljada turista iz Kine.

"Pretprošle godine bilo ih je 12 hiljada. Pogledajte koja je to razlika i kolika je šteta što nijesmo na vrijeme odreagovali. Glavna stvar liberalizacije je što za vizu ne treba 48 dana, viza nije potrebna kad se dolazi kao grupa, već su dovoljni povratna karta i vaučer”, kazao je on.

Kako je Radulović naveo znatan broj stranih turista, koji u velikom broju posjećuju Crnu Goru, dolaze bez vize.

“To je ključ. Oni koji o tome odlučuju treba to da shvate, jer turizam raste iz godine u godinu i moraju da urade dio posla koji se tiče vizne liberalizacije”, naglasio je Radulović.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars, kazao je da je od Nove godine do danas, deset odsto više turista

“Izuzev maja, više smo nego zadovoljni početkom sezone. Maj je bio mjesec koji nije skroz podbacio, ali nam je žao što se nije iskoristio. Sezona je bila na nivou prošle, uprkos vremenskim neprilikama. Dalje najave su da ide izvanredno”, rekao je Radulović.

Kako je dodao, Crnu Goru posjećuju turisti iz cijelog svijeta, a najviše Evropljani.

“Rusi malo kasne, ali mislim da je pad zaustavljen i da će se zadržati na nivou od prošle godine, a to je dovoljno”, rekao je Radulović.

Predsjednik CTU zadovoljan je popunjenošću njegovih hotela Splendid, Blue Star i Montenegro i očekuje da će sezona na cijelom primorju teći po planu.

“Očekujemo da sezona nastavi kako je i planirano, da traje i u novembru. U postsezoni ćemo imati Evropljana u značajnom broju”, zaključio je Radulović.