Amerikanci "zavrnuli uši": Veselji otpušta ministre

Autor:

Predsednik parlamenta samoproglašenog Kosova i lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji saopštio je danas da je doneo odluku da se smene članovi njegove partije.

0
A- A A+
kosovo policija kosova Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Biće smenjeni ministar za inovacije i preduzetništvo Besim Bekaj, zamenik ministra odbrane Agim Čeku i njegovog savetnik Njazi Kruez.

Veselji je rekao da je odlučio da budu razrešeni svi politički imenovani kandidati te stranke u institucijama koji su optuženi za korupciju, kriminal i zloupotrebu službenog položaja, prenosi "Koha".

Smene dolaze nakon dugog pritiska administracije SAD, preko ambasadora u Prištini, da na državnim funkcijma višće ne mogu biti osumnjičeni za razne zločine ili korupciju, ili čak oni koji su za takva dela osuđeni.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet pre dva dana je ocenio da je imenovanje Ljuljzima Kadrijua, osuđenog za korupciju, na mesto direktora pravnog odeljenja ministarstva za inovacije i preduzetništvo predstavlja "uvredu za građane Kosova".

Pre toga je kritikovao i odluku Ramuša Haradinaja da za svog političkog savetnika postavi Sulejmana Seljimija, koji je u Prištini osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom poslednjih sukoba.

Kosnet je tada naveo da "ratni zločinci nemaju mesta u kosovskoj vladi", nakon čega je usledilo razrešenje Seljimija sa dužnosti.

Tagovi:
Sve vijesti