Partnerstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju

Autor:

Program državnog partnerstva Crne Gore i savezne države Mejn predstavlja najbolji dokaz uspješnosti koji je zasnovan, prije svega, na uzajamnom poštovanju, ocijenjeno je tokom boravka delegacije Vojske Crne Gore toj američkoj državi.

Partnerstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Delegaciju VCG koja boravi u Augusti, u trodnevnoj posjeti Nacionalnoj gardi savezne države Mejn, predvode načelnik Generalštaba Dragutin Dakić i državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj posjete je analiza dosadašnje saradnje VCG sa Nacionalnom gardom savezne države Mejn, kao i unapređenje dalje bilateralne saradnje, posebno u domenu izgradnje kapaciteta obuke, logistike i sajber bezbijednosti.

Delegaciju je primio komandant Nacionalne garde, general major Daglas Farnem koji je odao priznanje VCG na, kako je istakao, impresivnom napretku koji je za kratko vrijeme ostvarila, i najavio nastavak podrške Crnoj Gori u daljoj izgradnji odbrambenog sistema.

Dakić je kazao da je Crna Gora pri kraju integracione faze u Alijansi, i da je ispunjenje tog cilja rezultat zajedničkog rada i podrške Nacionalne garde Mejna VCG.

„On je istakao značaj sveukupne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz napomenu da Program državnog partnerstva Crne Gore i savezne države Mejn predstavlja najbolji dokaz uspješnosti koji je zasnovan, prije svega, na uzajamnom poštovanju“, kaže se u saopštenju.

Delegacija VCG će narednih dana posjetiti 101. Vazduhoplovnu bazu i 240. Regionalni institut za obuku, gdje će se prezentovati mogućnosti i kapaciteti ovih jedinica.

Kako je najavljeno, poslednjeg dana posjete, Filipović će se sastati se sa guvernerkom savezne države Mejn, Dženet Mils.

„Ova posjeta predstavlja realizaciju jedne od aktivnosti u okviru Državnog partnerskog programa sa Nacionalnom gardom Mejna“, dodaje se u saopštenju.

Sve vijesti