Svijet traži da Facebook obustavi razvoj kriptovalute

Autor:

Facebook Libra, kriptovaluta najavljena 18. juna, odmah po objavi naišla je na prepreke širom svijeta.

0
A- A A+

Uticajna američka kongresmenka Maksin Voters zatražila je od kompanije Facebook da obustavi razvoj svoje kriptovalute - Libra - sve dok Kongres i regulatorna tela to detaljnije ne razmotre. Votersova, koja je predsedavajuća odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma Kongresa, rekla je da bi izvršni direktori Facebook carstva trebalo da svjedoče pred Kongresom o kriptovaluti, prenijela je agencija Rojters.

Facebook je objelodanio ambiciozne planove u utorak o lansiranju nove globalne kriptovalute nazvane Libra, kao dio napora da se proširi i na digitalne uplate, a što je, prema britanskoj agenciji, odmah izazvalo zabrinutost za privatnost. Odmah nakon najave istragu o Libra kriptovaluti najavili su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i mnoge druge zemlje, koje su pozvale Facebook da obustavi svoje planove, dok se ne razmotre svi aspekti mogućeg uticaja Libre na digitalni i oflajn ekosistem finansijskih usluga i posebno privatnosti.

EU Komisija objavila je da pažljivo prati situaciju i da će reagovati u skladu sa objašnjenjima, koja ponudi Facebook u vezi sa nerazjašnjenim pitanjima Libre po privatnost korisnika, ali i regulatorne odredbe finansijskog sektora.

Gigant društvenih mreža povezao se sa najmanje 28 partnera, uključujući MasterCard, Visa, PayPal, Spotify, Lyft i Uber, radi formiranja Udruženja Libra, sa sedištem u Ženevi, koje bi upravljalo novim digitalnim novcem. Da bi olakšao transakcije, Facebook je stvorio i Calibra digitalnu platformu, koja treba da ponudi digitalne novčanike za čuvanje, slanje i trošenje Libre. Calibra će biti povezana sa Facebook platformama za poruke - Messenger i WhatsApp.

Pokretanje cijelog sistema planirano je za prvu polovinu 2020. godine.

NAPOMENA: O tome kako radi, kako se koristi i o drugim detaljima Libra valute pisaćemo vam u narednim Libra tekstovima.

Sve vijesti