Nutricionisti OVO nikada ne jedu!

Autor:

Neke namirnice su jednostavno hranljivije od drugih, i upravo zbog toga nutricionisti ove namirnice izbjegavaju – jer ne sadrže ništa hranljivo.

Nutricionisti OVO nikada ne jedu! Foto: Guliver/Getty images, Wojciech Kozielczyk

Namirnice koje nemaju hranljivu vrijednost, a imaju visoku kalorijsku vrednost, obično se nazivaju "praznim kalorijama". Upravo takve namirnice nutricionisti izbjegavaju, a evo tačno o kojim namirnicama i napicima je riječ.

Gazirani napici

S ozbirom na to da ovi napici mogu da sadrže i do devet kašičica dodatog šećera, nije ni čudo što nutricionisti to izbjegavaju. I nije samo šećer razlog za to, već ova pića često imaju i visoku kiselost.

Takođe, pošto je dokazano da ljudima ne znače mnogo kalorije unijete kroz tečnost, jasno je da ove prazne kalorija samo doprinose gojenju, a nemaju nikakvih hranljivih vrijednosti – vitamina, minerala...

Bijeli hleb

Nutricionisti objašnjavaju da bijeli hleb povećava nivo glukoze u krvi, na sličan način kao što to čine i gazirani napici, zbog čega nije njihov omiljen izbor. Pored toga, bijeli hleb, kažu, ne nudi nutritivne vrijednosti kao hleb od cijelih žitarica, recimo.

Pirinčane galete

Ovaj i slični proizvod napravljeni od prerađenog bijelog pirinča imaju veoma visok glikemijski indeks, ističe nutricionistkinja Suzi Barel. To znači da se nivo glukoze brzo povećava nakon konzumiranja ovih namirnica, a povećava se i insulin, hormon koji podstiče skladištenje masti u tijelu.  

Takođe, grickalice od prerađenog pirinča sadrže malo proteina i drugih važnih nutrijenata, zbog čega su samo prazne kalorije koje trenutno i naglo povećavaju energiju.

Margarin

S obziromna toda je riječ o visoko obrađenoj namirnica, koja sadrži dosta masti, nutricionisti kažu da nam to nije potrebno u ishrani.

Barelova ističe da koliko god se margarini promovišu kao zdravi, "većina ih je napravljena od miksa ulja od povrća".

Nutricionisti savetuju da margarin zamenite puterom, puterom od kikirikija (za namaz) ili maslinovim uljem.

Gotova tijesta

Pite, rolovane viršle, zaleđene pice... sve je to primamljivo i pogodno zbog toga što "priprema" kratko traje pošto zahteva samo pečenje, ali nutricionisti ove namirnice ne žele u svojoj ishrani. Uglavnom zbog toga što su pune zasićenih masti, a najčešće sadrže i trans masti...

Trans masti se inače proizvode tokom procesa pravljenja ovih namirnica, a stručnjaci savjetuju da ih u ishrani izbjegavate jer oštećuju arterije.

Sve vijesti