Srbija najmirnija zemlja u regionu

Autor:

Srbija je najmirnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, koja je ove godine zauzela 50. mjesto na Globalnom indeksu miru, koji svake godine objavljuje australijski Institut za ekonomiju u mir i rangira ukupno 163 nezavisne države.

Srbija najmirnija zemlja u regionu  Foto: MONDO, Mario Milojević


U odnosu na prethodnu godinu Srbija je napredovala za pet mjesta i nalazi se ispred Albanije koja je na 51. mjestu, Sjeverne Makedonije koja zajedno sa Grčkom dijeli 65. mjesto.

Sjeverna Makedonija i Grčka su zemlje, koje su prema rezultatima ovog indeksa, najviše napredovale u odnosu na 2018. godinu, odnosno Skoplje je napredovalo za 23 mjesta, dok je Atina za 14 mjesta.

Negativne rezultate u odnosu na prethodnu godinu bijleži Crna Gora koja se ove godine nalazi na 67. mjestu, što je osam mjesta niže u odnosu na 2018. godinu.


Bosna i Hercegovina je najgore pozicionirana u odnosu na sve zemlje okruženja, te se nalazi na 81. mjestu, iako je u odnosu na prethodnu godinu napredovala za devet mjesta.

Na ovoj listi je uvršteno i Kosovo i Metohija koje se nalazi na 86. mjestu od ukupno 163.

Ovogodišnje trinaesto izdanje Globalnog indeksa mira rangira 163 nezavisne države i teritorije prema njihovom nivou mira. Riječ je o vodećem svjetskom istraživanju o miru na globalnom nivou.

Izveštaj predstavlja najvišu sveobuhvatno analizu zasnovanu na podacima do danas o miru, o uticaju ekonomije i drugih trendova u procesu razvoja stabilnog i mirnog društva.

Globalni indeks mira pokriva 99,7 odsto svjetske populacije.

Sve vijesti