Luvr oživljava Mona Lizu - pozvani ste i vi!

Autor:

Luvr slavi 500 godina od Leonardove smrti spektakularnom izložbom u virtuelnoj realnosti, u kojoj ćemo moći da priđemo Mona Lizi. Rezervišite karte na vrijeme!

Luvr oživljava Mona Lizu - pozvani ste i vi! Foto: MONDO / Marko Čavić

Kako bi obilježio 500. godišnjicu smrti Leonarda da Vinčija u Francuskoj, Luvr priprema uticajnu retrospektivu da Vinčijeve umjetničke karijere, koja će biti otvorena za javnost 24. oktobra 2019. i trajaće do 24. februara 2020. godine. Kao dio ove značajne izložbe, Luvr će predstaviti prvu virtuelnu realnosti (VR), u partnerstvu sa HTC VIVE Arts, koji će oživjeti priču Mona Lize, da Vinčijevog najpoznatijeg remek-djela, na HTC VIVE uređaju.

Mona Liza: Iza stakla (Mona Lisa: Beyond the Glass) pružiće mogućnost posjetiocima da ostvare interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru. Gledaoci će imati retku priliku da “urone“ u najpoznatiju sliku na svijetu, da zakorače iza stakla kako bi pristupili intrigantnom portretu izbliza, na potpuno nov, transformativan način.

Pročitajte i ovo: KAPITALNO DELO - Biografija da Vinčija (za 2.000 RSD)

Kroz izložbu Mona Liza: Iza stakla, posjetioci će biti u mogućnosti da otkriju detalje skrivene od golog oka u jednom od najpopularnijih umjetničkih djela. Kroz kombinaciju novih naučnih istraživanja, koja su otkrila tehnike, koje je umjetnik koristio kako bi napravio ovo umjetničko djelo, kao i dodatnih informacija o identitetu modela sa slike, učesnici će dobiti intiman pogled na sliku, koja je bila predmet fascinacije i intrige tokom generacija.

Napravljeno kroz blisku saradnju sa Luvrovim vlastitim kuratorskim timom za neprikosnovenu retrospektivu umjetnika, ovo kreativno virtuelno iskustvo omogućiće publici širom svijeta da dobije nova saznanja o Mona Lizi. VR iskustvo će takođe biti dostupno i kao kućna verzija HTC-ove digitalne usluge pretplate, VIVEPORT, uz druge VR platforme na mreži, omogućavajući ljubiteljima umjetnosti širom svijeta da pristupe Mona Lizi: Iza stakla

Mona Liza: Iza stakla će oslikavati sopstvenu revolucionarnu praksu Leonarda da Vinčija kao istinskog renesansnog erudite, koji se bavio naukom, inženjerstvom, arhitekturom i umjetnošću. Ovo iskustvo virtuelne realnosti odaće priznanje umjetniku, koji je usvajao inovacije tokom svoje cijele uticajne karijere širokog spektra i proslaviće da Vinčijevo trajno nasleđe jednog od najvećih slikara u istoriji.

Ukoliko na jesen ili u zimu planirate da posjetite Grad svjetlosti trebalo bi da znate da se karte već rezervišu onlajn, putem sajta za zakazivanje VR Mona Liza termina, koji su neophodni i vlasnicima besplatnih karata za muzej. Ova izložba ulazi u standardnu dnevnu kartu muzeja, koja je trenutno 17 eura.

Tagovi:
Sve vijesti